Az indián nyár óriásai

A szeptember és az október mindig is a legjobb nagyhalas időszak számomra illetve minden pontyhorgásznak. A természet sokszor két arcát mutatja egyszer fent és egyszer lent. Mikor új vízre látogatok mindig kételyek gyötörnek és a vajon mikor lesz az első kapás , illetve hogy lesz-e egyáltalán. 4 napos horgászat alatt mindent egy lapra tettem fel csali választás terén és csak a szerencsében bízhattam hogy jókor leszek jó helyen.

Hosszas keresgélés és kutatás után eldöntöttem hogy egy általam sosem járt országba és annak pontyos vizén próbálok szerencsét. CFB csalikat ezek a pontyok még sosem láttak, ezért nagy reményeket fűztem a helyi pontyok érdeklődéséhez eme remek csali iránt. Mivel még meleg volt a víz ezért 1 fajta nagyhalas csalit vittem magammal ez pedig a Deep Sea World Mussel aromával legyúrva. A tó legjobb helyei foglaltak voltak megérkezéskor , ezért próbáltam a mélyvizet keresni a helyválasztáshoz. Megérkezéskor kellemes 25 fok fogadott, szokásos 1 órás táborállítás után már a horgászatra koncentrálhattam. Tilos ezen a tavon mindenféle mag és stick mix etetése ezért a katapultomat otthon kellett hagynom és spombbal oldottam meg az etetést. Kezdésnek 5-6 kg bojlit etettem be és vártam az első csippanást. Napközben állott levegő és hőség volt, ezért a hűvösben szunyókáltunk. Délután fél 6 magasságában erőteljes húzós kapás ébresztett, a hal megállás nélkül húzta a dobról lefelé a zsinórt. A bot megemelése után még mindig ment folyamatosan közöm sem volt a halhoz a 0.25mm damillal. A lassan megállt és lassú oldalazásba kezdett, 15 perc múlva már a szák előtt forgott. Elemi erő előtört a halból és elindult tőlem jobbra kb 20 méterre volt a kis plató a vízben melyet fűzfa gallyak és hínár borított. A hal túlment a szigeten de a visszafelé levő irányt már pont a szigeten levő növényzetbe vette. Gondolkodás nélkül bementem a vízbe és a szakadt part alatt nyakig érő vízben mentem a part mentén, mikor elértem a kis félszigetet melyen mellig érő víz volt már a hal felé indultam. Móni a mellettünk levő állásból elkezdett úszni a merítő szákkal a kis félsziget felé. mire beértem a félszigetre már combig érő vízben álltam, és Móni is odaúszott. Pár percig még forgott a hal előttünk de 3ik merítésre megadta magát. Nyakig érő vízben bottal , hallal és a szákkal a kezemben visszasétáltam az állásunkra. Életem egyik legkalandosabb fárasztása volt de most már kíváncsi voltam a hal súlyára.

 

Az indián nyár óriásai

20.80kg

 

Az indián nyár óriásai

Első hal, első kapás

 

Ez a hal különleges számomra mert eddig 6 különböző országban sikerült már 20kg feletti pontyot fognom a CFB csalik segítségével!

A csalit szokás szerint választottam ki, 14mm CFB Deep Sea World dippelve saját dippjében. Az etetés 18mm mérettel oldottam meg.

 

Az indián nyár óriásai

CFB Deep Sea World.

 

Nagy kö esett le a szívemről hogy megvan már az első nap egy gyönyörű ponty, ha a túrán már nem fogok semmit már megérte eljönni. Minden boton csalit frissítettem az éjszakára és beetettem egy újabb adag bojlit. Nem telt eseménytelenül az éjjszakám sem mert két szép ponty tette látogatását nálam , az egyik 16.50Kg-os volt a másik pedig18.50kg-ot nyomott.

 

Az indián nyár óriásai 

18.50kg

 

Az indián nyár óriásai 

18.50kg hosszú tükrös.

 

Az indián nyár óriásai 

Csodás reggel.

 

Madár csicsergés reggelre ébredtem, de az idő elkezdett elromlani, folyamatos egésznapos esőt jósoltak aminek annyira nem örültem. A szitáló eső az egész napra rányomta bélyegét, félsátorban főztünk és ott töltöttük az egész napot.

 

Az indián nyár óriásai 

Eső, eső, eső

 

Mikor késő délután abbamaradt a szitálás és felszakadozni látszottak a felhők egyből aktívabbak kezdtek lenni a pontyok. Meg is látogatott egy 17kg-os fura alakú tükrös.

 

Az indián nyár óriásai 

17.00kg

 

Az indián nyár óriásai 

Festői környezet.

 

 Az indián nyár óriásai

Az ősz fényjátékai

 

Előbújtak a napsugarak és csak gyönyörködni tudtunk az indián nyár őszi színeiben melyek az egyik legszebb természeti jelenség. Csali frissítés és az esti etetés következett. Mind három botot a tó közepe felé helyeztem el és próbáltam sávos etetést csinálni a 3 bot között hogy minél nagyobb területet lefedjek a csalijaimmal. Felfrissült a levegő és a légnyomás is emelkedni kezdett, bíztam az éjszakában hogy a szokásos este 10 és éjjel 1órási kapás jelentkezik. Oxigénnel telített a víz és feléledtek a pontyok, ugrás és locsogás hallatszott mindenfelől. Megérkezett a következő pikkelyes a sötétedéssel, a pontyokra jellemző hogy szinte mind kivétel nélkül erős húzós kapással jelentkeznek és iszonyat erőben vannak. Megfigyeltem hogy testalkatuknál különösen nagy farok jellemzi őket és ugye a nagy málnakeverőkkel nem adják könnyen magukat.

 

Az indián nyár óriásai 

17.80kg

 

Gyönyörű halakat tarthattam ismét a kezemben és mozgalmas éjszaka volt.

 

Az indián nyár óriásai 

18.60kg

 

A harcsák is ráálltak hajnalban az etetésemre, sikerült is egyet elcsípni.

 

 Az indián nyár óriásai

Hajnali harcsa

 

Az indián nyár óriásai 

Pirkad, csodálatos vörös!

 

Álmosan de boldogan főztem a hajnali kávét, és örültem hogy a víz a szebbik arcát mutatja felém. Korán megkezdtem a reggeli etetést mely fél órát vett igénybe, bojli készletem fogyóban volt de helyben kellett tartani a halakat. Inkább fogyjon el és az utolsó napot etetés nélkül horgászom végig. Csali frissítés és újradobás megtörtént. Délelőtt 10 óra magasságában lassú semmitmondó húzós kapás volt, bevágás után nem éreztem különösebb ellenállást. Mondtam is Móninak egy ez nem lesz valami hatalmas de azért segítsen megszákolni. Szinte kijött mint egy fáradt amur , de szákolás után feltűnően nagy pikkelyes billent meg a szákban. Mérlegelésnél nem hittem a szememnek hogy 23+os hal mindenféle ellenállás nélkül védekezik!

 

Az indián nyár óriásai 

23.20kg

 

 Az indián nyár óriásai

Hibátlan pikkelyes

 

Az indián nyár óriásai 

Szépség díjas!

 

Az indián nyár óriásai 

C&R

 

Visszadobtam friss csalival a kapás helyszínére a szereléket. Fél óra sem telt el de nagyon erős agresszív kapással jelentkezett egy tengeralattjáró. Bevágás után folytonos húzással balra ment csak recsegett a fék és vártam hogy megforduljon. Majd 40 méter után lassított a tempón és megfordult. Pengetni lehetett volna a damilt a gyűrűk között, pattanásig feszítve volt a szerelék. centiről centire majd 40 perces fárasztás után már elöttem 5-6 méterre 3 méteres vízben sétált fel és alá. Felhúzni nem tudtam a nagy súly és a tömege lent tartotta a halat. Már remegett kezem lábam... pár perc elteltével kis buborékok jöttek fel a haltól, tudtam hogy percei meg vannak számlálva és ez már az utolsó fázis. Egyszer csak mint egy farönk nagyon lassan feljött a víz tetejére és kilátszott nem mindennapi vastag háta. Móni combig érő vízben elsőre megszákolta! Örömujjongás következett! Ekkora halat nem volt könnyű mozgatni és a matracig elvinni, két személyes feladat volt. Izgatott pillanatok jöttek hogy vajon mennyit mutat majd a mérleg?

 

Az indián nyár óriásai 

28.20 Kg

 

Sikerült az idei év legnagyobb halát matracra fektetni 28.20Kg tükrös személyében. A hal nagyon vastag volt és nyúlánk, hatalmas tömeggel.

 

Az indián nyár óriásai 

Öreg tükrös.

 

Siettünk a fotózással, és mihamarabb vízhez vittük.

 

 Az indián nyár óriásai

28.20 kg

 

 Az indián nyár óriásai

Öröm határtalan.

 

 Az indián nyár óriásai

Közös vizes fotó.

 

 Az indián nyár óriásai

Viszlát öreg barátom!

 

Szinte egy óra alatt két darab hatalmas hallal hozott össze a sors, hihetetlen horgásztúra! A csali minden esetben a jól bevált CFB Deep Sea World volt 14mm méretben.

 

Az indián nyár óriásai 

14mm CFB DSW kagyló.

 

A nap további része csendesen telt és ráértünk felderíteni a környéket.

 

Az indián nyár óriásai 

Erdei gyümölcsök.

 

Az indián nyár óriásai 

Kétségtelenül Ősz!

 

 Az indián nyár óriásai

Pirosas - zöldes.

 

Az indián nyár óriásai 

Egész nap berregett nekünk.

 

Késő délután látogatását tette egy 12kg körüli pontyocska, melyet fotó nélkül visszaengedtünk és beköszöntött az első amur kölyök is 13kg súllyal.

 

 Az indián nyár óriásai

10. 13 kg

 

A túra végére már csak 1 kg bojli maradt, azt nem volt nehéz beetetni és vártam az utolsó éjszakát. Minden éjjel aktívak volt a pontyok ezért most is számítottam 1-2 kapásra. Épphogy sötét lett 14kg körüli ponty landolt a merítő szákban, fénykép nélkül vissza is engedtük. Újradobás után furcsa dologra lettem figyelmes, egy 2kg körüli süllő volt a szélvízben, pár képet lőttem is róla gyorsan.

 

Az indián nyár óriásai 

Süsü a szélvízben.

 

Éjfél felé jött egy 15+ melyet már rögzítettünk kép formájában.

 

Az indián nyár óriásai 

15.40kg

 

 Az indián nyár óriásai

19.00kg

 

A hajnali és egyben utolsó halam egy 19Kg kerek tükrös volt mely méltó zárása ennek a remek horgásztúrának. Fájdalmas búcsút vettem reggel és sajnos indulnom kellett haza. Eredményes horgásztúrát tudhatok magam mögött és mondhatni hogy minden összejött. Hogy ne csak mindig a sikerről írjak, októberben visszatértem a tóra ugyanerre a helyre és ugyanazzal a csalival. 5 nap horgászat alatt egy kapásom volt mely halvesztéssel járt. Megérkezéskor nappali 25 fok volt , távozáskor éjjel -5. Megérkezett az ősz erős és esős lehűléssel. Ezért szép a horgászat mert soha semmi nem biztos. Köszönöm a csalikat és a segítséget Horváth Csaba barátomnak illetve a CFB-nek!

 

Írta: Knitli Sándor

Fényképezte: Knitliné Gál Mónika