Március újratöltve

Már a téli hónapokban eldöntöttem, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ugyanazon a kavicsbánya tavon kezdem az évet, ahol előző szezonban is. A helyszín kiválasztásánál jelentős mértékben közrejátszott a tavalyi sikeres horgászat emlékei. Titkon reménykedtem egy aktív pecában, ahol lehetőségem lesz darabosabb pocakosok lencse végre kapásában is. A horgászatomat közvetlenül a jégolvadás utáni napokra terveztem, ami hellyel-közzel sikerült is. Az előző évvel ellentétben most egyedül indultam a 48 órás horgászatra.

Már napokkal a túra előtt kivettem a hűtőládából a 24 mm-es Smoky Fisht és a 20-24 mm-es Deep Seat. A nagyobb csalogató hatás érdekében azonnal meglocsoltam kukorica csira likőrrel és Carp Stimulate Liquiddel. Ritkán teszek ilyet, de jelen esetben a mindegy mekkora, csak hal legyen gondolat vezérelt. Ezzel szemben ellentmondásosnak, merésznek tűnhet a csali méret, viszont az előző évre visszagondolva, nekem nem tűnt a valóságtól elrugaszkodott ötletnek.

 

Március újratöltve

A csalik

 

Március 3.-án a kora reggeli órákban már a vízparton voltam és azonnal helykeresésbe fogtam. Mind a két szerelékemet a nyílt vízen szerettem volna elhelyezni. Egyik botomat kb.180 méterre a parttól egy 5 méterről 1,5 méterre emelkedő markáns tőrés felső harmadába raktam. Igazából a nappali órákra a gyorsa átmelegedő sekély vizet tartottam előnyösnek, ezért a lehető legkisebb mélységet kerestem az egyik szerelékemnek. Ide kizárólag 24mm-es Smoky Fisht etettem egészben és darabolva. A második botnak valamivel mélyebb vizet terveztem az éjszakai vendégekre is gondolva, így azt egy szintén 5 méterről 3 méterre emelkedő törés oldalában helyeztem el 50 méterre a parttól. Etetésnek 20-24 mm-es Deep Sea egészben és darabolva került a horog köré. Ezen a horgászatomon magot nem terveztem használni, így az nem is került az etetésre. Mind a két botomon 24 mm-es bojlit kínáltam fel pop-uppal kikönnyítve.

Örömmel konstatáltam a radaron megjelenő vízhőmérséklet is. A 7,2 fok és az időjárás előrejelzésekben jósolt napos idő további magaslatokba emelték reményeimet. A második bot behúzását követően elképzeléseim igazolódni látszódtak, hiszen rövid időn belül maszatolós kapásra lettem figyelmes. Valami érdeklődött a Smoky iránt. Sajnos a fárasztás során kiderült, hogy egy kilós kárász próbálta magáévá tenni a csalit.

 

Március újratöltve

 

Kicsit el is bizonytalanodtam, hogy a nagy csali ellenére sem tudom majd elkerülni a kárászok érdeklődését. A további események azonban gyorsan elfeledtették velem a kezdődő pánikomat.

Még a délelőtti órákban ismét kapás ugyan azon a boton, de ez már nem maszatolós volt. Igazi, nyári időkre emlékeztető, a semmiből visító, folyamatos húzás. A fárasztás során már ismerősnek tűnt a hal, ami a bölcsőben igazolást is nyert. Számomra hihetetlenül az egy évvel ezelőtti horgászatom első pontyát ismét a kezemben tarthattam.

 

Március újratöltve

 

Ezzel még nem ért véget a valószerűtlen események sora. Kicsit mellőzve a kronológiát itt említeném meg, hogy a horgászatom második éjszakáján ismét megszákolhattam ezt a pontyot. ( Magamban csak az IQ bajnokként gondoltam rá) Ez alkalommal azonban már a Deep Sea csábította el.

A nappali órákban már csak egy kisebb pontyot sikerült fogni Smoky Fishel. A mélyebben kialakított Deep Seas etetés egész nap hallgatott, ami nem volt annyira meglepő a napos időben.

Az éjszaka folyamán már nem is volt érdeklődő a sekély vízben felkínált Smokyra, viszont a Deep Seas botom jelzője időközönként felébresztett álmomból egy-egy csippanással. Gondoltam kárászok próbálkoznak és ebben a hitben a reggeli újrahúzásig nem is néztem meg. Sajnos a frissítésnél kiderült, hogy fonalas algába húztam a horgot, ezért nem volt akadásom az éjszaka során. A további hibalehetőségek elkerülése végett új helyet kerestem ennek a botnak. Egy 4 méterről 2,2 méterre emelkedő törést választottam ki. Mivel az elképzelésemet igazolni láttam, ezért a továbbiakban mind a két helyen a tőrések felső részét horgásztam meg a nappali órákban, éjszakára pedig mélyebbre raktam a csalikat.

A horgászatom második napja a már oly régóta várt, szívet melengető fényjátékkal köszöntött rám.

 

Március újratöltve

 

Ez a nap már kapásokban gazdagabban telt. Mind a két csalival több kisebb 3-6 kilós pontyot sikerült elcsípnem a nappali órákban, amelyeket szákolás után azonnal elengedtem. A teljesség igénye nélkül néhány kép.

 

Március újratöltve

 

Március újratöltve

 

A Smoky Fish ismét adott egy darabosabb pontyot is.

 

Március újratöltve

 

Március újratöltve

Suhanunk a fényképezőgép elé

 

A második éjszakám már eseményekben gazdagabban telt el. A Deep Seavel ismét sikerült horogra csábítanom a fent említett, előző nap fogott pontyomat, amelyet már nem akartam további felesleges stresznek kitenni, ezért fénykép nélkül azonnal elengedtem a merítőből.

Smoky Fishre is érkezett két szebb ponty, amelyek közül az egyikről csak a szákban készült fénykép.

 

Március újratöltve

 

Március újratöltve

 

A reggel már komorabb, esőre álló idővel virradt meg. A gyors újra húzás során a csalik feljebb kerültek a nappali kapások reményében. Időközben az időjárás egyre rosszabb arcát mutatta felém, így elkezdtem a táborbontást is. Pakolás közben jött a túra utolsó kapása, szintén a Smoky Fishre.

 

Március újratöltve

 

Csak érdekességként említem meg, hogy a hideg víz ellenére, mindegyik ponty határozott, folyamatos kapással jelentkezett.

Ha összegezni kellene, az eltel 48 órát, a számok egyértelműen azt mutatnák, hogy a Smoky Fish volt a jobb csali választás, viszont az általam ígéretesebbnek vélt helyen horgásztam vele. A csali nagysággal szerintem nem lőttem mellé, nem gondolnám, hogy a kisebb méretekkel növelni tudtam volna az egyedsúlyt, talán a darabszámot.

 

Március újratöltve

Smoky Fish+SunShine pop up, amely a több és darabosabb halat adta

 

A napszakokhoz igazított vízmélység választás, ezen a horgászatomon is eredményesnek bizonyult. Ennek a stratégiának az alkalmazása a nagyobb mélységekkel, markáns szintkülönbségekkel rendelkező vizeken hozhat látványos sikert. Hozzá kell tennem, hogy nekem közvetlenül a jégolvadás utáni felmelegedő időszakban működött igazán. Ezt azzal magyaráznám, hogy a nappali napsütés hatására a felső vízréteg felmelegedik, a pontyok pedig ebbe a melegebb, számukra kedvezőbb vízrétegbe húzódnak. Napnyugtát követően viszont elhagyják a felső réteget, mivel az éjszakai hideg levegő gyorsan visszahűti azt. Szerintem érdemes ilyen szemszögből is megtervezni egy kora tavaszi horgászatot.

Élményekben és halakban gazdag 2017-es szezont kívánok minden horgásztársamnak.

 

Írta: Boti József

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal