Bontovai baráti találkozó III.

Immár harmadik alkalommal sikerült összehozni egy baráti horgászatot Bontován Márton Tamás barátommal. Szinte mindegyik találkozót sikerült áprilisra betervezni, aminek nagyon örültem, hisz az ébredező derengő természet ilyenkor mutatja meg igazán a változó arcát. Egy-egy fa már virágba borulva pompázik, illetve vannak későn ébredők, akik még csak most bontogatják szirmaikat. Az élővilág szinte pezsgett körülöttünk.

 

Baráti horgászat Bontován III.

Ébredező természet. 

 

A mostani horgászatomra a már sokak szerint jól ismert régi öreget az oldódó 20 mm RED-ARMY-t hoztam magammal meglocsolva egy kis halproteinnel, amivel etettem.

 

Baráti horgászat Bontován III.

Jól előkészített etetőanyag. 

 

Csali választásom most az extra oldódású RED-ARMY-ra esett, mert a megfigyeléseim alapján az áprilisi időszakban jól reagálnak rá a halak és biztos voltam abban, hogy ez most sem lesz másképp.

 

Baráti horgászat Bontován III.

Felcsalizott szerelék.

 

Az első behúzások után már fél órára rá érkezett pár kisebb példány mind a kettőnknek a szemközti part elől, a szél vízből. Visszahelyeztük a szerelékeket. Mikor aztán középső botomon húzós kapás jelentkezett. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

Szép 7 kilós tükrös érkezett. 

 

Sajnos, amikor ezt a dátumot választottuk horgászatunkra még nem tudtuk, hogy egy kettős front kellős közepébe csöppenünk. Áprilisi időt meghazudtolva igen nagy lehűlés érkezett, és a nap folyamán jó hasznát vettem többek közt az overálomnak is. Ennek ellenére az extra oldódó RED-ARMY, amit a szélvízbe raktam ismét elhúzta egy szép tükrös

 

Baráti horgászat Bontován III.

Csodás tükörponty. 

 

Tamás barátom sem maradt kapás nélkül, és ő is hasonlóan fogta a halakat. Bontován Tominak az egyes helyet sikerült foglalnia a találkozóra, mellyel kiérkeztünkkor szembesültünk, hogy a nagy esőzések miatt az egész állás víz alatt áll. Így, csak a tó elején a napijegyes részre tudtunk leülni. Szinte egy tenyérnyi száraz hely maradt, ami még nem volt víz alatt. Nagy nehezen ott sikerült kiépíteni bázisunkat. Hirtelen egy újabb kapásom érkezett. Ez a halam igen jól tartotta pozíciót, mivel kifejezetten jó testi adottságokkal rendelkezett, ezért remek fárasztási élményt nyújtott. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

9kg-s tőponty. 

 

Az időjárás nem igazán fogadott kegyeibe, mivel erős északi szél tombolt, záporokkal tarkítva, mely kellemetlenné tette a horgászatunkat. Talán az extra oldódása végett nagyon jól fogadták itt a halak Red-Armymat. Egy érdekes formájú tükörpontyot sikerült a szákba terelnem. Szinte teljesen gömb alakot öltött. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

Pocakos tükrös. 

 

A bontovai tó országos elismertségű koi ponty állományáról. Bizakodva reméltem, hogy talán nekem is sikerül horogvégre csábítanom egy-két példányt belőlük. Nagy örömömre az extra oldódású RED-ARMY-nak köszönhetően, amely bő három óra alatt 10mm-esre zsugorodik. Sikerült is vele megfognom az év első bontovai koiját, mely ugyan nem a hatalmas termetével tündökölt, de csodás színeivel és pikkelysoraival gyönyörű látványt nyújtott számomra. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

A kis színes, spanyol mintás. 

 

Ekkora már tudtuk az előrejelzésekből, hogy egy nagyon hideg éjszaka vár ránk. Az elárasztott terület miatt áramvételi lehetőség híján fel volt adva a lecke. Tamásnak éjjel 11 óra fele egy intenzív, éjjeli csendet megtörő húzós kapása jelentkezett. Egy remek küzdővel hozta össze a sors. A hideg éjszakában fejlámpa fényében megpillantottuk ezt a szép, darabos tükörpontyot, melynek mindannyian nagyon örültünk. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

13kg-s tükrös 

 

A mai éjszakánk fényesnek indult, mivel a telihold tükrében remek látási viszonyok alakult ki. Így, mivel tiszta volt az égbolt rohamosan hűlt a hőmérséklet. 2-3 fok lehetett talán. Hajnali egy óra fele Tominak egy maszatoló kapására lettünk figyelmesek, melynek eredményeképpen egy szép kis amurt tarthatott a kezében. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

Tomi torpedója. 

 

Fűtés hiányában már nagyon fázott kezem, lábam. Vártam a pirkadatot, melyet már jelezték számomra a környékben élő kakasok. Nagyon extrém hőingadozásnak lehettem részese. Hajnalban szinte fagypontra ébredtem. A Nap még csak szemét dörzsölgette, de már a párás víz tükrében lehetett látni, hogy reggelre megérkezett a meleg front. Rohamosan kúszott fel a hőmérő higanyszála. Reggel már élveztük a felkelő Nap sugarait. Hihetetlen, hogy egyik pillanatról a másikra, így meg tud változni az időjárás. Tegnap még viharos északi szélben fagyoskodtuk ma pedig már kellemes déli szél lengedezett. Ki is tettem szembe a szélvízbe a szerelékeimet. A reggel első kapás nem is váratott sokat magára. Az extra oldódású RED-ARMY-ra sekély vízből megérkezett a túra legnagyobb hala egy hatalmas torpedó személyében. 

 

Baráti horgászat Bontován III.

14,7kg-os gyönyörű amur. 

 

Hamar eltelt ez a 24 órás találkozó, melyben az áprilisi időjárás meg is mutatta szeszélyes arcát. Túránk elején szinte teljes menet felszerelésbe kezdtük meg horgászatunkat. A peca befejeztével pedig rövidnadrág, pólóban hagytuk el a partot. Ez a szélsőséges időjárás nem igazán tesz jót a halak kapókedvének, de talán a jó csali választásnak köszönhetően ismét sikerült mind a kettőnknek pár termetesebb halat szákba terelni. Ennek ellenére újra nagyon jó hangulatban telt el a baráti találkozó és meg is beszéltük Tamással, hogy hamarosan egy újabb tavon ismét összefutunk egy közös horgászatra. Minden sporthorgász barátomnak azt kívánom, hogy éljenek át egy ilyen szeszélyes 24 órás horgászatot, mert minden egyes horgászatból lehet tanulni és új élményekkel gazdagodni. 

 

Üdvözlettel: ifj. Berregi Attila

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal