Pátkai Pontyok

Október közepén 3 napos túrára indultam a hozzám közzel eső pátkai Róth-tóra. Íme néhány dolog, amit érdemes tudni a tóról: 6,5 ha-os, L alakú tó,mely 2-2,5m átlag mélységgel rendelkezik, de helyenként akad 3m körüli víz. Nem igazán fákkal és bokrokkal tarkított terep, de ennek ellenére sem egyszerű víz, mivel a halak mindig is visszakerültek a vízbe, így igen csak rafináltakká és válogatóssá váltak!

 

Túra előtt már egy héttel elkezdtem a bojlik elkészítését, mindegyik bojli saját alap mixből készült Carp Friend Baits-es alapanyagokból. Három különböző ízű bojlit készítettem a túrára:


MADÁR ELEDELES MIX-BŐL ÁFONYÁS BOJLI

SQUID-OCTUPUS BOJLI

MONSTER-FOKHAGYMÁS BOJLI

Csütörtök délután értem ki a tópartra, Gabi barátom előttem pár perccel érkezett meg és őrömmel tudatta, hogy az általunk kinézett mind két stég szabad. Gyors pakolás után már következ-hetett a táborépítés.

A szél nem könnyítette meg a dolgunkat, mert igen csak viharos erővel tombolt. Reménykedtünk benne, hogy estére mérséklődik, mert szerettünk, volna minél jobb helyeket találni a bójáknak. Mire a nap elkezdet lenyugodni addigra már a szél is veszített erejéből, így megkezdődhetett a bóják el-helyezése a legjobbnak tapasztalt helyekre.

A biztonság kedvért mindig ki tapogatjuk a helyet ahová később a szerelékek kerülnek.

Nálam 4 szerelék került bevetésre:
Ebből 2db ot a jobbra lévő bójához tettem, ami a tónak a három-negyedére került,
1 szereléket a szemben lévő fa alá tettem.
Az utolsó szerelék pedig a balra eső bója mellé került, amit a parttól 40-45m-re helyezkedett el.

Az etetést nem vittem túlzásba a hidegedő víz miatt, így 5-6db bojli, 4-5db 20mm pelett és 4-5 ma-rék apró magvat etettem minden behúzásnál szerelékenként. Mire teljesen besötétedet, addigra min-den a helyén volt és vártuk hogy jelentkezzenek kedvenceink.

Első éjszaka egy kapás volt, a szembe lévő fa alól egy 7,5 kg-os tükrös éhezet meg a squidos bojlira. Éjszaka további része kapástól mentesen telt el.
Pénteken napközben ismételten megerősödött a légmozgás így az az napi kapásra 14 óra ig kellet várni,de nem akadt meg neki a horog rendesen így sajnos nem tudtok meg hogy ki kóstolgatta meg monster-fokhagymás bojlit. Nap közben többször húzkodtunk újakat de ezen a kapáson kívül nem tudtunk kicsikarni másikat.
Ahogyan a nap eltűnt az égről a halak egyre jobban elkezdtek „mozogni" így nem kellet sokat várni az első jelentkezőre. Egy 10+ tükrös volt a jobbos bójáról és az Áfonyás bojlinak nem tudott ellen állni.

A következő jelentkező ismételten az Áfonyás bojlit favorizálta az éjszaka közepén, egy 14 kg-os töves személyében, akivel 10-15 percig harcolni kellet, hogy meg mutassa magát. Gyors mérlegelés után, kíméletesen a ponty zsákba helyeztük a reggeli fotózásig.

A hajnali órák során is érkezett egy 8,5 kg-os tükrös a moster-fokhagymára, de sem a fárasztás sem a vissza húzkodás egyszerű, mivel a hőmérő higanyszála igen csak 0 alatt tartózkodott, mint utóbb kiderült -4CO-nál állt meg!

A Szombati napon ismételten nap közben teljes csend lett úrrá az egész tavon, de hozzá kell tenni, hogy közben megtelelt horgászokkal a tó.
Tudtuk hogy ez nem jelent jót, mert ilyenkor nagyon vissza esik a kapások száma, de azért remény-kedtünk az éjszakában, hogy ismételten elkezdenek majd táplálkozni a halak. Napközben a balos bójámat átraktam arra a távolságra, amin a másik volt mivel nem igazán jött arról a helyről hal, ezért gondoltam mi veszteni valóm van.
Ahogy a nap eltűnt a távolban látszódó dombok mögött a halak étvágya is megjött. Először egy 9,5 kg-os töves indult meg a jobbos bója mellől a monster-fokhagymás bojlival, párperc viaskodás után megadta magát, majd gyors fénykép után már mehetett is vissza éltető elemébe, a vízbe!

Amint elkezdtem felcsalizni a botot amin az imént kapásvolt már jött is a következő jelentkező a fa alól a squidos bojlira, egy 7,5 kg-os töves a aki iszonyatos erővel küzdött!!!

Éjfél előtt nem sokkal ismét a fa alól volt jelentkező a squidos bojlira: a tettes most egy 8kg-os tük-rös volt
Hajnalban még egy 9 kg-os duci tükrös, ami a balos bójám mellől vette fel a monster-fokhagymás bojlit.

Vasárnap napközben megtört a jég és sikerült fogni egy 7 kg-os tövest, amely egy bizonyos ideig tudta felejttetni azt a tényt hogy hamarosan pakolni kell, mert gyorsan elment a túrára szánt idő. De még mi előtt neki álltam volna pakolni megérdeklődtem hogy hétfőn ténylegesen is kell e mennem dolgozni amit nagyon jól tettem mivel kiderült, hogy nem kell. Így tudtam még maradni egy éjszakát.

Sejtettem hogy nagy valószínűséggel egyedül leszek a tavon így nagy eséllyel pályázhatók egy két szép pontyra!!!! Ennek a tudatában kicsivel többet etettem a két bója közé, mint egyébként és igye-keztem az etetés szélet meg horgászni!!!

Amint lement a nap 19 óra körül meg is jött a várva várt kapás, mely a balos bójáról indult meg valami elemi erővel, Bő 20 perces fárasztást követően végre meg láthattam legyőzött ellenfelemet, aki kimerülve feküdt fel a víz felszínre.

Óvatosan meg merítettem, a pontymatracra fektettem és láttam rögtön rajta hogy bőven 10kg felett van így gondoltam magamban már meg érte maradnom...mérlegelés után ki derült hogy kereken 15 kg-os a vaskos tükrös aki a monster-fokhagymás panírozottnak nem bírt ellen állni.

Sajnos az éjszaka többi részében kapásom már nem volt de mint kiderült utólag -7CO volt az éjsza-ka... így valószínűleg ennek volt köszönhető. Napközben pakolás alatt még volt egy füstölős kapá-som de nem akadt meg neki a horog így a búcsú hal most elmaradt.

Bosszankodtam rendesen de utána gondolkoztam hogy amilyen időjárás volt panaszra így se lehet okom. El is döntöttem hogy 2 hét múlva újra szerencsét próbálok!!!!!

 

Vonalban