Kellemes csalódás

Tavaly év végén kaptam egy csomagot Horváth Csabától. Többek között lapult a dobozban egy kiló Cream Dream – Red Army „két ízű” bojli. Megmondom őszintén, nem nagyon hittem ebben a csaliban, akkor úgy gondoltam, hogy egy bojli vagy legyen fűszeres, vagy krémes, de a kettő egyszerre nem lehet túl hatásos. – Tévedtem.

Április 7-én este érkeztem le a tóra. Ez egy közel 60 éves víz, alig horgásznak rajta, gyönyörű pontyok, amurok lakják. Az átlag mélység 1-1,5 méter, a part előtt nagy kövek vannak elszórtan, ezeken sok kagyló él, esténként meg sok-sok rák bújik elő közülük. A tómeder nagy részét 30-40 centis iszap borítja, egyedül a part és a túlpart előtti részek kövesek. A tó egyik végén kezdtem a horgászatot, a szemben lévő nádas elé 1-2 méterrel helyeztem el az egyetlen szerelékemet, melyet Full Amino bojlival etettem meg és csaliztam fel. Mire felállítottam a sátrat, jócskán besötétedett. Éjszaka viszonylag eseménytelenül telt el, éjfél előtt fogtam egy itteni átlag méretű tövest. (3-5 kg).

 

Kellemes meglepetés

Az első hal.

 

Hajnalban jött még egy kisebb töves, ő Deep Sea World bojlira éhezett meg.

 

Kellemes meglepetés


Egész véletlenül elhoztam a cikk elején említett két ízű bojlit, gondoltam egye-fene, megér egy próbát. Szerelékemet kb. 50 méterrel arrébb, egy másik állás elé húztam vissza. Épp az előző halat fotóztam, amikor komótos kapással jelentkezett az első vendég az eddig számomra ismeretlen bojlira!

 

Kellemes meglepetés

Két hal a bölcsőben!

 

 

Helyet váltottam, átmentem a szomszéd állásra, innen könnyebben oda tudtam húzni a felszerelést az előbb halat adó helyhez.
Ez után csendesen telt a következő egy-másfél óra, majd hirtelen megindultak a halak, délutánig egymás után fogtam a szebbnél szebb pontyokat, volt közöttük pár (itt igencsak nagynak számító) 7-8 kg feletti példány. A halak többségét nem fotóztam, minél rövidebb időn belül visszaengedtem őket.

 

Kellemes meglepetés

 

 

Kellemes meglepetés

A délelőtt legszebb hala.

 

Kapásjelzőmet lenémítottam, nem akartam felesleges zajt csapni, hiszen ha ott ülök a bot mellett, észreveszem a jelző visítozása nélkül is a kapást.
Délután megálltak a halak, elmentem egy kicsit fotózgatni az erdőbe.

 

Kellemes meglepetés

Mindenhol szarvasokkal találkoztam.

 


Kellemes meglepetés

A félagancsos.

 

Kellemes meglepetés

Szép nagy muflon kos.

 

A botomtól annyira távolodtam el, hogy halljam az estleges kapást, viszont az teljesen kimet a fejemből, hogy felhangosítsam az előbb lenémított jelzőmet.
Mire visszatértem a botomhoz, a swinger teljesen fel volt húzva, a fék halkan kattogott, a bot a nyílt víz felé bólogatott. A fényképezőgépet gyorsan visszatettem a tokjába, majd felvettem a kontaktust a hallal. Ráemelés után a hal lassan oldalazott, erősen rázta a fejét. Éreztem, hogy nem kis hallal hozott össze a sors, csónakkal eredtem a hal után. Erősen tartotta a mélységet, körülbelül 20 perc kellett ahhoz, hogy megpillantsam a gyönyörű tövest. Ez után pár perccel már biztonsággal megmeríthettem a halat.
A mérleg 11.40 kg-t mutatott. Leírhatatlanul örültem, hiszen ebben a tóban nagyon ritkán (kb. évente) akad horogra 10 feletti ponty, ráadásul még csak a szezon eleje van, ki tudja, hogy mit tartogat még a 2017-es év…

 

Kellemes meglepetés
Nem haltápon nevelkedett…

 

Kellemes meglepetés

Hatalmas farok uszony.

 

Kellemes meglepetés
Nincs mit hozzáfűzni…

 

Már sötétben húztam vissza a szereléket. Éjjel fagypont alatti hőmérséklet volt, sátorfűtés nélkül ez nem volt túl kellemes…
Pont Csabinak újságoltam a nagy hírt, amikor füstölős kapásra lettem figyelmes.
Hosszú fárasztás után merítettem meg a gyönyörű, szintén bőven átlag feletti tükörpontyot.

 

Kellemes meglepetés

 

Az éjjel további részét hal nélkül úsztam meg. Az erdő szélén egész este dámszarvasok meg vaddisznók járkáltak. – ez utóbbi nem engedte magát lefotózni, helyette inkább jól bekergetett a sátorba, ami most lehet, hogy kicsit viccesen hangzik, de akkor nem tűnt annak. :D

 

Kellemes meglepetés

Mindenhol állatok…

 

Kellemes meglepetés

Este ráfagyott a pára a sátorra.

 

Az utolsó napon még fogtam egy pár pontyot, ezeket nem fotóztam.
Összesítve a horgászatot elmondható, hogy a CFB Red Army - Cream Dream bojlival kiemelkedő eredményeket érhettem el, hatalmas köszönet Csabának a kitűnő csalikért!

Pár kép, illetve egy videó a végére…

Kellemes meglepetés

 

Kellemes meglepetés

 

Kellemes meglepetés

 


 

Írta: Boda Máté

Carp Friend Baits – Barátságban a halakkal és egymással.