Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

A modern pontyhorgászatban az igazi trófea már rég nem a csípősségével megkönnyeztető halászlé az asztalon találva, hanem egy-egy jobban elkapott, szemgyönyörködtető fotó. Egy szép kép sokat elmond a horgász szenvedélyével kapcsolatos elhivatottságáról, hobbijával szembeni alázatáról, a halak tiszteletéről, de akár ugyanezen értékek ellenkezőjéről is. Írásommal azoknak szeretnék némi segítséget adni a saját tapasztalataim alapján, akik ezen értékrenddel azonosulni tudnak.

A halak fényképezése sok esetben akkor is tud kihívásokkal szolgálni, ha az ember épp nem egyedül van a parton. Lehetséges lenne tökéletes fotókat készíteni akár egyedül is? Természetesen igen, de azért bizonyos felkészültséget igényel a dolog. Egyre többet hallani, hogy a mobiltelefonok képminősége lassan eléri a felső kategóriás fényképezőgépekét és a közkedvelt akciókamerákkal is remek képeket lehet készíteni. Egyszerűen beállíthatóak, elindíthatóak, kiegészítőkkel szinte bárhol rögzíthetőek, akár egy pontybölcső peremén, széken, egy leszúrón, vagy épp bármin, ami a kezünk ügyébe kerül a parton.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Ideális fényviszonyok akciókamerával

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Székről, szintén akciókamerával

 

Egyszerűségük mellett egy nagy gyengéjüket emelném ki, mégpedig azt, hogy a jó képminőség csak ideális körülmények között garantált, egy kis fényhiány, szembefény, vagy rosszabb megvilágítás a kis kijelzőkön visszanézve még élesnek tűnő képeket eredményez, de könnyen csalódhat az ember amikor otthon a számítógép monitorán esetleg barátokkal a tv képernyőjén visszanézi a képeket.

Aki nem szeretne csalódni és lehetősége engedi, véleményem szerint vagy egy jobb minőségű kompakt fényképezővel vagy egy tükörreflexes géppel tudja elérni a kívánt minőséget. Ezek a gépek már egy sima automatikus beállítással is viszonylag jó képeket garantálnak, de persze sok szituációban (éjjeli képek, stb.) érdemes a beállításokkal játszani. Ebben a témában számos írás áll az érdeklődők rendelkezésére, viszont ami számomra érdekesebb kérdés, hogy a gép beszerzése után hogyan tovább?

Én végül egy tükörreflexes kamerával vágtam neki az egyedüli halfényképezés kihívásainak, az elején még nem is sejtve, hogy milyen problémákkal szembesülök majd a későbbiek során.

Gépem addig nagyon jó képeket készített amíg egy ember állt az elsütő gombnál, de amint letettem, jöttek az első zavaró apróságok.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Emberi kézből készítve

 

Gépemen az önkioldó időzítése állítható volt, 30 másodperc késleltetéssel maximum 10 képet tudott készíteni, amivel kapcsolatban eleinte azt gondoltam, hogy ez így rendben is lesz.

Kezdetben a gépet egyszerűen a székemre tettem, ami persze egyenletes talajon nem is gond, de ez ugye elég ritka a horgász terepen.  Az első képeket a gépen visszanézve nem is voltam elégedetlen, de otthon szembesültem a képek életlenségével.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Éles háttér életlen hal

 

Miután  elgondolkodtam azon, hogy mi a probléma forrása, rá kellet jönnöm, hogy gépem még úgy állítja a fókuszt penge élességűre, hogy a hal a bölcsőben fekszik, illetve még én sem vagyok a képen. A legjobb minőséget a bölcsőre fókuszálva tudtam elérni ezzel a technikával, de természetesen sosem a hal, a fő motívum volt a legélesebb a képen.

Így beláttam, a fényképezés indításánál legalább én is a képen kell hogy legyek, így némi (nem elég alapos) keresgélést követően beruháztam egy infra távkioldóba. Az első próbánál észrevettem, hogy a fókusz kérdését ezzel nem sikerült megoldani, illetve a késleltetett fényképezés sem volt indítható vele a gépemen, így a várva-várt áttörés elmaradt.

Ekkor kezdtem magam kicsit jobban beleásni az önkioldók világába, már figyelve az fókuszálási problémákra. Az interneten böngészve pneumatikus (légnyomással működő) és kábeles önkioldókat találtam.

 

 Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Önkioldók

 

A pneumatikus önkioldó kicsit megnyomva fókuszál, továbbnyomva elsüti a gépet, ami egyszerűen hangzik, de mivel a géphez tartozó adapter nélkül árulják (barkácsolni kell hozzá), illetve nem voltam meggyőződve arról, hogy egy hallal a kezemben a talpam alatt még szeretnék a kicsit/nagyon nyomás finomságára figyelni, így én a kábeles megoldást választottam egy kétfázisú gombbal rendelkező távkioldóba ruházva.

Így már tudtam úgy fókuszálni, hogy én is a képen voltam, kezemet a képbe tartva igyekeztem a fókuszt a hal pozíciójába állítani, majd indítottam az önkioldót, így maradt 30 másodpercem is a hal megfelelő pozícióba emelésére.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Befókuszálós

 

Mivel ezzel a módszerrel is sokszor több sorozatot kellett hogy indítsak a megfelelő végeredmény érdekében, végül tovább keresgélve jutottam el a programozható önkioldókhoz, melyekkel egy sorozatos felvétel indítható, illetőleg késleltetéshez és egyes felvételekhez is jól használhatóak. Sorozatos felvétel esetén az ember maga döntheti el, hogy hány másodpercenként szeretne egy képet készíteni és emellett az eszköz minden elsütés előtt újra fókuszál. Én pár hónapja használom ezt az önkioldót, amivel akár mozoghatok is a felvétel közben, mert minden fénykép rendben lesz, ha a felvétel pillanatában nem mozdulok be. Én általában sok képet készítek, majd utólag választom ki az élesebbeket, amelyeken semmi nem tereli el (csukott szem, nyitott száj stb.) a fénykép lényegi eleméről, a halról a figyelmet.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

 

Ezt az eszközt sok gyártótól megtalálhatjuk a piacon, de én az egyik legolcsóbb (kb. 7500 Ft.) mellett döntöttem, amivel tökéletesen meg vagyok elégedve. Sokat keresgéltem az interneten ebben a témában, átfogó írást nem találva. Sajnos a saját káromon, némi pénzt és időt elvesztegetve jutottam csak el a számomra optimális megoldáshoz.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

Programozható távkioldó

 

Két további kiegészítőt még mindenképp megemlítenék, amik szintén nagy segítséget nyújthatnak a parton: ezek az állvány és valamiféle fényforrás az éjszakai képek készítéséhez.

Az állvány egyenletlen terepviszonyok esetén mindenképp nagy segítség, ennek kiválasztásánál a legfontosabb szempont szerintem a fényképező mérete kell hogy legyen, mivel egy nagy gép kisebb állványon biztosan nem lesz stabil, kis géphez pedig nem szükséges egy túlzott méretű állványt cipelni, az amúgy sem kevés felszereléssel.

Éjjeli fényforrásként a gép vakuja sok esetben megfelelő, de aki egyenletesebb fényt szeretne, ami esetleg videók készítésére is alkalmas, annak mindenképp egy sok LED-es gépre szerelhető lámpát javasolnék. A kis lámpáktól (fejlámpa, kézi lámpák) kevésbé koncentrált fény szebb felvételeket tesz lehetővé és viszonylag kis mérete miatt tökéletesen megfelel a helytakarékossággal kapcsolatos elvárásoknak.

Én egy ehhez hasonlót használok:

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

LED-lámpa fényképezőre

 

Az önkioldó, állvány, fényforrás hármasával felvértezve már csak némi gyakorlás szükséges és éjjel-nappal, minden körülmények között készíthetünk egyedül is remek felvételeket halainkról.

Számomra talán az egyik legfontosabb dolog, hogy a halakat sosem zsákolom le a fényképezés előtt és mindvégig arra törekszem, hogy a hal a lehető legrövidebb időt töltse a parton. A matrac elővizezése, a teljes fényképező szett pozícióba állítása és élesítése közben halam mindig a merítőben várakozik. Amikor már csak egy gombnyomás választ el az indítástól, emelem halam a vízből a bölcsőbe,  így tudom garantálni, hogy a hal kb. 3 percnél többet ne töltsön el a parton fényképezéssel, mérlegeléssel, fertőtlenítéssel együtt sem. Természetesen eközben is kap néhány vödör vizet, különösen odafigyelve erre a nyári hónapokban.

Mivel épp elég izgalom egy-egy termetesebb hal egyedül történő ellátása a parton, ezért úgy gondolom, hogy érdemes mindent már a horgászat megkezdésekor átgondolni, összeállítani és kipróbálni, hogy mikor uszonyos barátunk már a matracon/bölcsőben fekszik, gombnyomásra induljon az élmény megörökítése a horgász nagy örömére, a hal kíméletét maximálisan szem előtt tartva.

 

Egyedül halat fényképezni a parton? Miért is ne!

 

Sporttársi üdvözlettel:

Dr. Tóbi Szabolcs (Newzoo-CFB)

 Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban