3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

Május 21- én délután kezdtem meg a 3 napos horgásztúrát az Atkai-holtágon. A túrára két féle csalit hoztam magammal 24 mm-es méretben, az egyik a Hot Birdfood, míg a másik Deep Sea World csonttá szárítva.  A csalizó bojlikat minden esetben behálóztam a törpeharcsák elleni támadás miatt. 

A botok 4 óra körül kerültek a helyükre, mind a két bot a túl oldali feltörésre került 7m- es mélységbe. Etetésre kizárólag ugyan azt a bojlit használtam, amivel csaliztam. A meterológia az esti óráktól kezdve komoly hidegfrontot jelzett, amely 7 óra körül meg is érkezett erős észak-nyugati szél kíséretében, ez az idő megszokta hozni a halat a holtágon, így alig vártam, hogy mit hoz az éjjel.

 

3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

 

Az első kapás 1 óra körül érkezett a Deep Sea World csalimra, rövid fárasztás után sikerült megmeríteni egy 6 kg körüli tövest. Visszaengedés és újra csalizást követően vártam az éjszak hátralevő részét, de több jelentkező nem akadt.

 

3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

 

Reggeli csali ellenőrzésnél a csalik hibátlanok voltak, bírták a törpék elleni harcot. A nappalok minden esetben csendesen teltek, egyetlen érdeklődő sem volt. Második estére annyit változtattam, hogy a Hot Birdfoodból dupla 24 került a hajszál előkére. Az este első fele eseménytelenül telt el, majd az előző éjszakához hasonlóan 1 óra körül érkezett a kapás, amely lassú komótos húzással indult el. Kapást követően csónakba ugrottam és elindultam a hal irányába, 10 percnyi fárasztást követően lefűzte magát az akadóban, sajnos a szabadítási kísérletek nem sikerültek így érzékeny búcsút vettem ellenfelemtől, aki szintén a kagylós ízt favorizálta.  A következő kapás a hajnali fényváltáskor érkezett, 20 perc csónakból történő fárasztás után sikerül megszákolni egy hibátlan 12 kg-os pikkelyest.

 

3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

 

A fárasztás még szürkületben kezdődött, de mire a hallal a partra érkeztem teljesen kivilágosodott.  A fényképezés és visszaengedés után mind a két botot újracsaliztam és jól megszórtam az etetéseket bízva az utolsó estében. A harmadik este megtört a jég, a baloldali botomon is kapás, a dupla 24 mm- es Hot Birdfood bojli is gazdára talált, egy 8 kg körüli hosszú tövesnek tetszett meg, nem sokkal azután, hogy visszaengedtem a halat a másik botommal is fáraszthattam, megérkezett a túra legkisebb hala egy 4 kg körüli tőponty. A szerelékek visszajuttatása után fél 4-ig kellet várni a következő kapásra. Lassú húzós kapásra rohantam le és csónakkal eredtem a hal után, 15 perc után tudtam először megpillantani a duci tövest a fejlámpám fényében, még további 5 perc fárasztásra volt szükség a szákolásig, szákolást követően kicsónakáztam és megmértem az öreg tövest, amelynek súlya 14,05 kg volt.

 

3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

 

A halat letároltam a reggeli fotózásig. A reggeli fotózást után visszaengedtem a halat , amely méltó befejezése volt a 3 napos atkai túrának,  így egy kicsit lelkesebben ment az összepakolás.

 

3 napos horgásztúra az Atkai-holtágon

 

Szabó Bence

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal