Merenyei óriás

Régóta álmodozom egy igazán nagy ponty megfogásáról. Azon a tavon, ahova jelenleg járok horgászni, ott nincs nagy számban 10 kiló feletti hal, 20 kiló feletti pontyról nem is hallottam. Ismerőseimnek köszönhetően idén eljutottam egy „nagyhalas” vízre, Merenyére, ahol sikeresen teljesítettem vágyamat!

Ez a víz egy patak felduzzasztásával létrejött, 120 hektáros tó. Medre jellemzően sík, nagyon iszapos, átlagmélysége 2.5 méter. Nagyon nagy mennyiségű kapitális méretű hal él itt, a legnagyobb ponty, mely jelenleg itt úszkál, közel van a 40 kilóhoz! Az itteni horgászatokat nagyon megnehezíti a sok hatalmas dévérkeszeg és kárász. (Törpeharcsából szerencsére nincs túl sok.)

 

Merenyei óriás

Merenye

Erre a horgászatra előzetes információk alapján halas (Full Fish, Smoky fish, Monsterfish), illetve fűszeres (Red Army) bojlit vittem magammal.

 

Merenyei óriás

A hadsereg

 

Az első néhány napról igazából nincs mit írnom, többször újrabójáztam, mással csaliztam-etettem, új szerelékeket kötöttem, de pontyot nem sikerült fogni. (Mentségemre legyen mondva, hogy a szomszédok is hasonló eredményekről számoltak be…)

Végül felkerestem Volf Tomit, aki azt mondta, hogy van egy ismerőse, aki a tó másik végében horgászik és nagyon sok halat fog, tőle kérjek segítséget.
Útközben több álláson is megálltam és váltottam pár szót az ott horgászó sporttársakkal. Utam végére egyértelmű lett, hogy a halak a tó végében vannak, az előrébb horgászók kevesebb eredményről számoltak be.

Nagyon kedves és segítőkész emberrel hozott össze a sors L. Zoltán személyében. Elmondta, hogy napi 6-8 pontyot fog kevés, mag nélküli etetéssel, keményebb helyekről. Segített, készségesen válaszolt minden felmerülő kérdésemre, amiért nagyon hálás vagyok, ezt ezúton is köszönöm! Visszamentem egy jó hosszú bambuszrúd társaságában, majd elkezdtünk keresni valami keményebb placcot.

L. Zoltán azt mondta, hogy a büfé és a tó végében lévő kis nád félsziget vonalában lehet leginkább számítani ezekre a helyekre. Így is lett, 10-15 perc tapogatás után találtunk egy kb. 5 méter hosszú, fél méter széles kemény, agyagos részt.

A Quick Change-be egy 30-35 centis lágy fonott zsinóros KD rig került, mely alatt egy kb. 24-es méretűre lefaragott Monsterfish ringatózott.

 

Merenyei óriás

Szerelékem
(A képen Smoky Fish-el van csalizva)

 

Merenyei óriás
Nagy távra nagy ólom

 

Etetést mindössze kb. 1 marék bojli jelentette, a magot teljesen elhagytam.

 

Merenyei óriás
Kevesebb néha több…

 

Merenyei óriás

Az a bizonyos reményekkel teli esti újrahúzás…

 

Az első kép, amire emlékszem, hogy a bot felett vagyok, nagyon lassan kattog a fék, a jelző halkan csipog.
Ráemelek, MEGVAAAN! Borzasztó lassan jött kifelé, nem rángatott, nem húzott, csak tartotta magát, miközben szép lassan oldalazott a mellettem lévő nádas irányába.

 

Merenyei óriás

„Borzasztó lassan jött kifelé…”

 

A part előtt még fordult néhányat, majd a merítőmben landolt.
Nagyon gyorsan lemértük, majd mentem is befelé a vízbe, nem szerettem volna Vele kint fotózkodni, vízben a legbiztonságosabb és (szerintem) a legszebb.
Sajnos a képek nagy része nem lett a legjobb, de a hal biztonsága és mihamarabbi visszaengedése az első!

 

Merenyei óriás

Túl a 20 kilón.

 

Merenyei óriás

Remélem, még találkozunk!

 

Az ezt követő éjszakán még barátomnak sikerült fognia egy 20 kilós gyönyörű tövest. (Ez a hal magos etetésen felkínált halibut pelletre éhezett meg.)

 

Merenyei óriás

Ricsi rekordja

 

Ezúton is szeretném megköszönni L. Zoltánnak és Volf Tamásnak a segítséget, Nagy Lajosnak és Nagy Richárdnak ezt a horgászatot és a képeket. Végül, de nem utolsó sorban Horváth Csabának a bojlikat!

 

Írta: Boda Máté

Carp Friend Baits – Barátságban a halakkal