Harcsák tava

Szeptembert mindig is a nagyhalak hónapjának könyveltem el ahol bármi megtörténhet. Nagy pontyra horgászunk és reméljük hogy a 6 napos  túra alatt bármi megtörténhet. Várjuk a nagypontyokat de mikor a jó minőségű bojlis etetésre rááll a tó harcsaállománya ott nehéz bármit is csinálni. 

 

Guszti barátommal 6 napos horgásztúrára indultunk. Kalandos volt már az elidulás mert Guszti kocsija megadta magát és a kocsimba kellett kettőnk cuccát bepréselni a több 100 kilométeres útra. Kaja kell , bojli kell és sok nagyhelyet foglaló cuccot hagytunk a garázsban. Kora délelött érkeztünk a tóra , a horgászokat akiket váltottunk szomorú hírrel fogadtak, nem eszik a hal. Az időjárás előrejelzés sem volt velünk mert a következő naptól szakadó esőt írtak 1 héten keresztül. Táborállítás és etetés után vártuk a halakat. Az első éjjel meg is fogtam az eélső pontyomat és egy harcsa is elhúzta a ponty mellől a csalit.

 

Harcsák tava

15kg

 

Harcsák tava

dupla kapás

 

A ponty 15kg-ot nyomott a hari is 12-14kg körül lehetett. Mindkettőnek a DSW kagylós bojli kelett 14mm méretben. Több kapásunk nem is volt az éjszaka folyamán.

 

Harcsák tava

rodpod

 

Harcsák tava

rodpod vol 2

 

Kiélveztük az utolsó napsugarakat amíg száraz volt minden. Ezután a horgászok rémálma következett. Erős front lehüléssel , esővel ami áztató és folyamatos volt. Aktívak is lettek a harcsák  és rátelepedtek az etetésünkre. Minden éjszaka jött pár darab 10+ harcsa , imádták a frontot és a bojlit. Minden halat levertek az etetésről . Napközben néha egy egy kárász a darabosából merészkedett csak melléjük. Sötétedéskor már habzsolták a bojlit és 1-2 óra alatt mindent felvettek.

 

Harcsák tava

3kg kézben

 

Harcsák tava

17kg

 

Harcsák tava

Jól tápláltak

 

Harcsák tava

20+ hari

 

Harcsák tava

Deep Sea World, a halmágnes.

 

Mivel ömlött az eső a nappali tájképes fotózások elmaradtak és csak a nagyobb harcsákat fotóztuk.

 

Az utolsó nappalunk nagyon mozgalmasra sikeredett. Eső természetesen és egy kis ejtés. Mondom Gusztinak: Megvárom amig a nagy elhúzza! :) 10 másodperc mulva fütyülős kapás jelentkezett mondom meg is jött.  Pár perces huza vona után felbukkan egy harcsafej és egy hatalmas kárász farok lóg ki a szájából.  Szákolás után szólok Gusztinak hogy hozd a kamerát mert ilyet még soha nem láttunk.

 

Harcsák tava

1 csali dupla hal.

 

Harcsák tava

nem mindennapi látvány

 

Harcsák tava

1.5kg-os kárász

 

Harcsák tava

a hari tulélte

 

Harcsák tava

18+ a kárászevő

 

Az 1.5kg-os kárász felvette az apró csalit, és a 18kg-os harcsa pedig rárabolt. Torkán akadt a szúrós falat, a fárasztás ugy történt hogy a horog mindvégig a kárász szájában volt. Nem mindennapi esemény.

Elérkezett az este, kiszaladtam WC-re már erőssen pirkadt. Visszafelé menet hallom hogy sipol a jelzőm és Guszti már be is vágott a halnak. Pár másodperc mulva már ott is voltam és átvettem a botot. Valami elemi erővel és lomhán lassan megállíthatatlanul huzta a dobomrol a 0.25mm damilt. Néha meg - meg állt és hagyta magát huzni. Utánna megállíthatatlanul elindult megint. Szerencsére a parton tudtuk követni és elmentünk egészen a tó végéig. Már a hal 20- 30 méterre lehetett mikor halottam hogy kapásom van és elhuzta a másik botomat. Mondtam Gusztinak ne foglalkozzon vele, ugyis harcsa lesz. A halam gondolt egyet és megint elindult a tó közepe felé, a felszerelésem pattanásig volt terhelve. Ismét lehuzott egy lendülettel 150-160 méter zsinórt. Maradt a türelemjáték. Lassan visszafejtettem a zsinórt és a fárasztás már 50 perce tarthatott mikor már láttam az ostor csomót. Tudtuk hogy harcsa lesz de a méretét meg sem tudtuk saccolni. Egyszer csak felbukkant egy hatalmas kígyózó test Guszti bement gumicsizmával és belenyult a szájába a halnak, ketten huztuk ki a partra és láttuk hogy 2 méter felett van a harcsa. Sosem láttunk ekkora halat. Visszavittük a harcsát az állásunkhoz ami kb 100-120 méterre lehetett. Addigra már a szomszédok is ott voltak és segitettek. A harcsa hányt egy hatalmasat vizet és haldarabokat, legalább 3-5 kilot. A mérlegelés a következő adatokat mutatta 63kg és 224cm. Nincsen rutinunk ilyen hal fényképezésében ezért csak egyszer tudtuk felvenni a halat. normálisan.

 

Harcsák tava

nehéz

 

Harcsák tava

224 cm

 

Harcsák tava

Erre nem vagyunk felkészülve.

 

Harcsák tava

63+ kg.

 

Harcsák tava

Egyszer felemeltük!

 

Harcsák tava

óriás

 

A hal elúszott épségben, a tógazdától megtudtuk hogy tórekord harcsát sikerült fognunk. Azt a botot amelyiken kapás volt megemeltem és láttam hogy a hal elvitte jobbra de van rajta valami. Kis huzavona után megszákolva a 24kg-os ponty.  Nem hittünk a szemünkek. Amint a harcsák elhagyták az etetést a békés halak is rámerészkedtek a maradékra.

 

Harcsák tava

nagy harcsa fárasztás közben huzta el.

 

Harcsák tava

24.20kg

 

Harcsák tava

24+ matracon

 

Éjjel egy óra magasságában egy amurcsapat is rátalált a maradékra igy egy óra leforgása alatt két nagy testű amurt is sikerült lencse elé állítani. Természetesen az eső esett folyamatosan.

 

Harcsák tava

Nagy amur

 

Harcsák tava

20.50kg

 

Harcsák tava

Erőgép, 20+ 1M +

 

Harcsák tava

17 kg amur

 

Harcsák tava

17 kg matracon

 

Az első Amur 20.50kg-ot nyomott a másik mindössze 17kg ot.

 

Reggel csurom vizesen álltunk neki a pakolásnak. Sosem tudhatjuk hogy mit hoz a holnap a vízparton és bármelyik pillanatban életre szóló élmény történhet velünk .Ezért szeretjük a horgászatot mert a víz mindig egy lépéssel előrébb jár nálunk!. Köszönöm a segítséget Guszti barátomnak és a remek csalikat Csabesz barátomnak. Mindenkinek hasonló élményeket kívánok!

 

Írta: Knitli Sándor

Fényképezte: Szalai Gergő

Carp Friend Baits Team Hungary - Barátságban a halakkal

Vonalban