Először CFB csalikkal a Széki-tavon

Az év utolsó horgászatára készültem így december végén, aminek helyszínéül egyesületi vízünket, a Széki-tavat választottam! Nem nagy reményekkel vágtam neki a pecának, hisz így a mínuszok előtt leengedik egy jó részét a víznek és az évek tapasztalata alapján el kell telni pár napnak leengedés után, hogy a halaknak megjöjjön a kapókedvük!

Karácsony utáni kis szabadidőmet kihasználva úgy gondoltam, hogy egy horgászattal zárom így dec. 27-én a 2017-re tervezett horgász szezont. Mint említettem már az egyesületi vizünk volt a kiszemelt célpont! A tó Ajka-Bakonygyepestől 5,2 km-re (a 8-as főúton Devecser felé haladva jobbra kell lefordulni), Devecsertől 3,6 km-re (Ajka-Bakonygyepes felé haladva balra kell lefordulni) található.

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Reggel megérkezéskor csodás decemberi idő fogadott, ami bizakodásra adott okot!

Horgászhely kiválasztásakor szembesültem vele, hogy a tervezett horgászhely már foglalt volt! Nem csüggedtem, pár méterrel arrébb helyet foglaltam a tó hátsó részén (szivattyú ház jobb oldala).A vízmélység itt kb 3 méter így a leengedés után,ami ideálisnak tűnik ebben a napsütéses időben!Gyors kipakolás és indulhat is a peca!

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Főbb hal amire horgászni készültem a ponty és a dévér volt! Method horgászatot terveztem a mai nap! A szerelékről röviden amit használok, pofon egyszerű! Az egyik boton 0,18as főzsinór,30g-os method kosár, fonott horogelőke 0,04-es méretben és 10cm-es hosszban egy 10-es horoggal és csalitüskével a végén! A másik boton 0,22-es főzsinór,0,14-es fonott dobóelőke,50g-os method kosár, fonott horogelőke 0,08-as méretben 12cm-es hosszban egy szintén 10-es horoggal és tüskével a végén!

Mára Cream Dream method mixet kevertem, kimondottan csalit nem választottam ki a mai horgászatra,inkább próbálgattam mi ízlik jobban bajuszos barátainknak!

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Két meghorgászandó távolságot választottam 40 és 60 méteren, bízva, hogy a halak ott tartózkodnak! Ebben a hideg vízben nem láttam értelmét a nagyobb mennyiségű etetésnek, mivel a halak már nem táplálkoznak olyan intenzíven inkább a koncentráltságra fektettem a hangsúlyt! A szembeni oldalon kinéztem egy stéget támpontnak és nagyjából a kigondolt távolságba dobva kiakasztottam a zsinórt a klipszbe, hogy minél precízebben horgászhassak! 10 percenként újra dobva próbáltam a halakat oda csábítani!

Kezdésként az egyik csalitüskére Full Fruit pop-up került 10-es méretben.Ekkor úgy gondoltam, hogy ezen a boton a horgászat végéig hű maradok a csalihoz!

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Másik botra Hot Chocolate pop-up került, majd a továbbiakban váltogatva a csalikat Sunshine,Red Cell pop-up és Cream Dream oldódó bojli 10-es méretekben!

Az első órában nem volt jelentkező egyik boton sem, de kitartottam a tervezett dolgok mellett és nem változtattam semmin!

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Megkezdve a második órát egy szép komótos húzós kapás a jobbos boton, megjött az első potyka! A Full Fruit ízlett meg neki.

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Nem a legnagyobb,de úgy látszik valami elindul!20 perc elteltével megint a jobbos boton egy maszatolós kapás és egy újabb kis tőponty hevert a matracon. Gyors fotó és úszhatott tovább ő is.

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Úgy néz ki, hogy az extra gyümölcsös Full Fruit lesz ma a nyerő! Újracsalizás, dobás és már vártam is a következő jelentkezőt! Ekkor jött az amit nem vártam:beborult az ég,feltámadt jobban a hűvös decemberi szél és elvette a halak kapókedvét, pedig úgy éreztem megtaláltam a megfelelő csalit és technikát, hogy több halat fektethessek a matracra! Továbbra is erőltettem, amit elkezdtem, koncentrált és sorozatos dobások, de a halak csak nem jöttek! Aztán 2 óra nagy csend után ismét maszatolós kapás, bevágás után éreztem, hogy ez nem ponty lesz! Üdvözletét tette az első dévér, neki is természetesen az édes nyalánkság tetszett meg a jobbos boton![kep08.jpg]

Visszadobást követően pár perc múlva szép húzós kapás, persze a Full Fruitra ismét, kis küzdelem után egy szép gömbölyű kis tükrös feküdt a matracra pár pillanat és kép erejéig!

 

Először CFB csalikkal a Széki-tavon

 

Sajnos az elkövetkezendő 1 órában nem történt a csalik körül semmi és ezzel véget is ért a mai, egyben az év utolsó horgászata!

Úgy érzem így december végén jól teljesítettek a csalogató anyagok ebben a hideg vízben! Köszönet érte a CFB-nek és Horváth Csabának!

Reméljük az új évben is hasonló szerencsével járunk!

 

Farkas László

Carp Friend Baits Team-Barátságban a halakkal