Popup otthon

Az utóbbi években kezdtem el foglalkozni a házi popup bojlik készítésének gondolatával és először a tavalyi évben jutottam el oda, hogy a teljes szezonban saját készítésű popup-okat használtam. Erre az adott számomra először okot, hogy elkezdtem a süllyedő bojlik mellett a popupokat is kóstolgatni.

Jó pár éve már, hogy egy a gyártó által vaníliás „aromájúként” árult popup bojli került a kezembe, aminek iszonyatosan keserű, epe szerű íze volt. Az eset után sokáig azon dilemmáztam, hogy az aromák valóban csak a horgászok kedvéért, az eladhatóság elősegítéséért kerülnek-e ezekbe a golyókba, vagy számítanak a halak is? Ez követően természetesen csak „ellenőrzött” popup került a horgomra.

 

A saját bojli készítés varázsa, hogy az ember a szabadjára engedheti a fantáziáját és a kombinációk száma a rengeteg alapanyag miatt ma már végtelennek mondható. Ami a lebegő bojlik esetében a rengeteg lehetséges szín és élénkség miatt hatványozottan igaz. Mind a színezésre, mind pedig a beltartalom növelésére használt lebegő mixekhez adott alapanyagra igaz azonban, hogy minél nagyobb arányban kerülnek felhasználásra, annál inkább oldódóvá teszik a csalit és sok esetben csökkentik annak felhajtóerejét, lebegő képességét ezért érdemes ezekkel óvatosan bánni.

Én az eddig általam készített popupokban 10-20% adalékanyagot használtam és minél nagyobb volt ezek mennyisége, annál rövidebb ideig hagytam csak ellenőrizetlenül a horgon a csalit. (pl.: 20% adalék esetén max. 12 órára)

 

A tavalyi évben alapvetően három különböző popupot készítettem: az általam használt süllyedő golyók ízvilágával harmonizálva: egy saját Full amino popup kreációt, egy fűszeres popupot és a Green baesthez egy sárga fluo popup verziót. A golyók 16-os és 20-as méretben készültek és én mindig sóban tárolom őket.

 

Popup otthon

 

A popup készítés a kis mennyiség miatt egy kellemes délutáni elfoglaltság, a rolleren és a passzoló kinyomótölcséreken kívül én csak a konyhában megtalálható hagyományos eszközöket használtam, így is csökkentve a mosogatásra és pakolásra kerülő eszközök mennyiségét. Az egész folyamat így igen egyszerű, alig egy óra alatt elkészíthető 100-150g popup bojli.

 

Popup otthon

 

Most egy szerintem egyedi kombináció elkészítésén keresztül szeretném bemutatni a folyamatot, ami egy GLM-spirulina-fokhagyma popup lesz. Ezzel a kombinációval én eddig nem találkoztam a piacon, így gondoltam magam készítem el. Mivel ezt még én sem próbáltam, eredményességéről vagy kudarcáról is csak a jövőben tudok majd beszámolni.

 

Először én mindig a száraz komponenseket mérem össze, ami ez esetben 5g spirulina extract, 5g GLM extract és 5g fokhagyma extract. A mixhez minimális betaint, sót és édesítőt is teszek.

 

Popup otthon

 

Ezt követi a folyékony összetevők összemérése, amelyek 1-1,5db tojás mérettől függően, 3ml lazac olaj, minimális Carp stimulate liquid és 1,5ml GLM essence.

 

Popup otthon

 

Popup otthon

 

A száraz adalékokat eldolgozom a folyékony összetevőkkel, majd annyi natur popup mixet adok hozzá (kb 80g), hogy a tészta elérje a megfelelő állagot. Én ezt követően a masszát lefóliázva általában kb. 15 percig pihentetem.

 

Popup otthon

 

Popup otthon

 

Popup otthon

 

Majd átnyomom a tésztát a kinyomótölcséren és legurítom. Itt lehetne kinyomópisztolyt esetleg húsdarálót igénybe venni, de nem szeretek mosogatni és a kis mennyiség miatt ez a lépés kézzel is megoldható.

 

Popup otthon

 

A golyókat kb. 1-2 perc alatt forrásban lévő sós vízben készre főzöm.

 

Popup otthon

 

Ezt követi a szárítás. Sóban egy évig garantáltan eltarthatóak a kész popup-ok, de szerintem akár tovább is.

 

Remélem írásommal sikerült egy kis betekintést adnom a popup készítés izgalmas, de mégis egyszerű világába és mások is kedvet kapnak a popupok kóstolgatásához és saját kreációk elkészítéséhez.

 

Kedvcsinálónak az alábbi linken egy rövid videót is láthattok az említett popup születéséről:

 

 

Sporttársi üdvözlettel kívánok feszes zsinórt és pattogó lakkot mindenkinek az idei szezonra.

 

Dr. Tóbi Szabolcs – Newzoo-CFB

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban