Bíztató kezdet a Kotrón

Mint minden horgász, jómagam is nagy izgatottsággal, türelmetlenül vártam a szezonkezdet, viszont a február végi, illetve a március eleji időjárás még közel sem mutatta a tavasz közelségét. A tél folyamán sokat gondolkodtam azon, hogy az idei szezonban mit kéne máshogy csinálnom, min kéne változtatnom. Arra a következtetésre jutottam, hogy a horgászataim alatt még türelmesebbnek, összeszedettebbnek és céltudatosabbnak kell legyek. Március közepén, nemzeti ünnepünk idején számomra is elérkezett a start.

 

Bíztató kezdet a Kotrón

                                                                       

Helyszínül, mint legtöbbször, most is a gyékényesi kavicsbányatavak legnagyobbikát választottuk. Hosszan tartó töprengés előzte meg a tóválasztást, ugyanis szóba került az is, hogy a kisebb tavak valamelyikén fogunk horgászni, de végül szembenéztünk a nagy vízzel. A helyválasztást a tó részletes feltérképezése előzte meg, amit pár nappal a túra előtt végeztem. Horgászatunk megkezdésekor volt negyedik napja jégmentes a tó, a feladat adott volt: halat fogni a 400 hektáros, pár fokos vízből.

 

Bíztató kezdet a Kotrón

 

Szerencsére az előzetes feltérképezés során bíztató jelekre bukkantam és fejemben kialakult egy taktika, ami alapján végig szeretném vinni a horgászatomat. A csali kiválasztását is a szituációhoz igazítva ötleteltem ki. Az egyik botomra szerettem volna egy mélyebb tónusú csalit, ami azért a hideg vízben is dolgozik, ezért választásom a Krillre esett, gondolván, hogy a fehérjedúsabb csali több kapást eredményez a korai időszakban. Másik botomra mindenképp egy édes csalit szerettem volna. Itt nehezebb volt a választás, ugyanis a CFB palettáján rengeteg édes bojli található. Végül a Cream Dream mellett döntöttem, ami kellemes tejes-krémes jellegével a felmelegedő vizek egyik favorit csalija.

 

 Bíztató kezdet a Kotrón

 

Bíztató kezdet a Kotrón 

 

A megfelelő hely kiválasztásánál fontosnak tartottam, hogy egy nagy, nyílt területű részre horgásszak, ahol nagy mennyiségű ponty mozog, valamint hogy sekélyebb és mélyebb vizet egyaránt vallathassak. Így horgaim egy 3, és egy 4 méteres plató oldalaiban landoltak, ahol természetes táplálékra utaló jeleket találtam az ólommal. Meglepő módon az első kapásra nagyon keveset kellett várni, mivel már a második bot behúzásakor jelentkezett az idei első ponty. Gyors fárasztást követően már pihent is a szákban egy kis töves. Rendhagyó módon az évi első pontyomat mindig lefotózom, mérettől függetlenül.

 

 Bíztató kezdet a Kotrón

Az első 2018 évi pontyom, a Cream Dream ízlett neki

 

A jéghideg vízhőmérséklet miatt kis csalikkal kezdtem a túrát. 20mm-es süllyedő bojli mellé 14mm-es Sunshine pop-upokat használtam a csali kikönnyítése érdekében. Az első éjszaka után már sikerült pár halat fognom. Habár súlyuk nem ütötte meg az 5-6 kilót sem, tudtam, hogy a szerelékeim jó helyen vannak és kell, hogy nagyobb hal is járjon arra. A második nap délutánján egy erős, húzós kapásra lettem figyelmes, majd egy nem túl hosszú, csónakos fárasztás után a merítőmben pihent egy bőven 10 kg feletti gesztenyebarna tükrös. Nagyon boldog voltam, hogy jégveszte után már sikerült egy ekkora halat partra segítenem.

 

Bíztató kezdet a Kotrón

Ismét a Cream Dream bizonyít, immár egy 10 kg feletti hallal

 

A következő napon is sikerült kapásokat elérni, köztük pár szebb pontyot fogni. A legnagyobbak szintén 9 és 10 kg körüliek voltak, de panaszra nem volt okom, hiszen mindkét etetésem adta a halat immár.

 

Bíztató kezdet a Kotrón

A Krill is dolgozik a hideg vízben és vonzza a szebbnél szebb halakat

 

Bíztató kezdet a Kotrón

Ez a szép pikkelyekkel rendelkező tükrös is a Krill bojlira érkezett

 

Horgászatunk 4 éjszakásra volt tervezve, de úgy döntöttünk, hogy a téliesre forduló időjárás miatt egy nappal hamarabb be fogjuk fejezni a túrát. Viszont a gyakran 5-6 órán át tartó esőzésekben jó ütemben tudtuk fogni a halakat és az utolsó nap délelőttjén is jutott még egy nagyobb hal részemre. A Krill ismét kapást eredményezett, és bár a halak erőnléte még nem volt az igazi, élménydús fárasztásban volt részem.

 

Bíztató kezdet a Kotrón

Az egy nappal hosszabbra tervezett peca záróhala lett ez a hibátlan, 12 kilós pocakos tükrös

 

Végezetül azt gondolom, hogy megfelelő csaliválasztással. szerelékkel, és a jó hely kiválasztásával nagyszerű eredményeket érhetünk el, még a téli, kora tavaszi időszakban is. Köszönet a csalikért Horváth Csabának, és a jó fotókért és társaságért Horváth Dániel és Putz Gyula barátaimnak.

 

Írta: Bocskai Marcell

Fényképezte: Bocskai Marcell; Horváth Dániel