Kedvenc Amuros szerelékem

Ez a szerelék nem tartozik a legegyszerűben és leggyorsabban elkészíthető szerelékek közé de én úgy gondolom, hogy azt a kevés időt amit a vízparton tudunk tölteni azt olyan szerelékkel tegyük amivel biztosak lehetünk abban hogy a szerelékünk nem szúr gyanút ez esetben az amuroknak. Most egy ilyen szerelék elkészítését mutatom be lépésről lépésre.

 


Az általam amurozni leggyakrabban használt horgok.

Illetve előkezsinór, ami kicsit durvának tűnhet de 36mm-es Power Pro-t használlok. Ennek megfelelő a színe,lágysága és kopásállósága és ami egy nem utolsó szempont az ára se horribilis! Eddig csak ezt az előkét nem tudták elharapni vagy eltépni nálam az amurok.


1.Lépés:Levágunk egy 30-50cm-es Power Pro-t majd kötünk rá egy átlagosnál nagyobb hurkot, ez lesz a hajszálelőkénk majd.


2.lépés:Felfűzzük a csalit a hajszálelőkére majd stoperrel megütköztetjük. A hurok csomója az utolsó mogyoróba lesz így megakadályozzuk ezzel a csalik elcsúszását a hajszálelőkén.


3. Lépés: Felfűzzük az általunk kiválasztott horgot az előkezsinórra, beállítjuk a csali és horog közti távolságot majd megkötjük a horgot egy egyszerű csomómentes kötéssel.


4. lépés:Az előke hosszánál kb 5cm-rel rövidebb hínarat (weed rig) levágunk.


5. lépés:A hínarat felfűzzük a fűzőtűre.


6.lépés:Majd mielött a hínarat felfűznénk az elökére egy 1.5-2cm-es zsugorcsövet fűzünk fel,ez fogja majd a hínarat a horoghoz fogni és a jobb akadást biztosítani.


7. lépés:A hínarat fűzőtűvel áthúzzuk a zsugorcsövön és a zsugorcsövet ráhúzzuk a horogra, ez előke másik végén is megcsináljuk ugyanezt csak a forgóval.


8.lépés:Forró vízbe vagy gőzbe a zsugorcsövet összezsugorítjuk majd a horgon lévőt meghajlítjuk és úgy hagyjuk kihűlni.


Így néz ki a teljes előkénk melyet érdemes 2-3 helyen leolmozni.


És a teljes szerelék.

Ez a szerelék az óvatos amuroknál nálam nagyon bevállt, több 15 és 20 kg feletti torpedót is sikerült már vele átmeneti rabságba ejteni. És nem csak az amuroknál és nem csak olyan vízen működik ahol van hínár. Merenyén a téli időszakban akkor is tudtunk ezzel a szerelékkel pontyot fogni amikor még a fluor carbont se húzták!Mellesleg ennek a szereléknek köszönhetem a legnagyobb amuromat és pontyomat!
Végezetül pedig egy-két kedvcsináló kép :)


És a legfontosabb! C&R

Jó fogást mindenkinek!


Karaszi Zsolt (Bojlis Zsolti)