48 óra a Fenyves tavon

48 órát töltöttem a Bakony lábánál található Fenyves tavon. A tavat körülölelő szinte érintetlen környezet számomra megunhatatlan. Red Army oldódó és Full Fish bojli került a horgok mellé. Az első napon a Red Army-é volt a főszerep. A kisebb uszonyosok nem tudtak ellenállni a nagyon attraktív csalinak.

A második napon szerettem volna egy kicsit szelektálni, ezért már csak Full Fish-t tettem a hajszálakra 30 mm-es méretben. Ennek köszönhetően csökkent a kapások száma, de egyre darabosabb halak szólaltatták meg a jelzőmet. A változtatás a sötétedést követően hozta meg a várva várt eredményt.

A székemben ültem a botok mellett, és csak hallgattam a természet rejtélyes hangjait. Az erdő és a víz éjszaka életre kel. A nappal pihenő vadak megmozdulnak, ropog az avar a lábuk alatt, az őzbakok riasztanak, és a rókák is meg-megjelennek. A parton az apró rágcsálók is keresik a nappali horgászat alatt a földre eső, vagy szétszóródott csalik maradékait. A partszélben összegyűlt apróhalak közé néha becsap egy éhes ragadozó is, és a sekély vízben elfoglalják vadászterületeiket a rákok. Csodálatos, és szinte leírhatatlan dolog beleolvadni a természetbe.

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

Ebből a szinte álomvilágból ragadott ki a kapásjelzőm felvillanó fénye. A swingerem egy kicsit elindult lefelé, és utána villám sebességgel a jelző irányába. Mire a bothoz nyúltam már pár méter zsinór le is szaladt az orsóm dobjáról. Szép egyenletes sebességgel húzta le a további métereket a dobról. Éreztem az „ellenfelem” hatalmas erejét. Nem volt rángatás, nem volt fejrázás. Ez volt az első alkalom ezen a horgászaton, amikor tudtam, hogy nem volt hiábavaló a szelektálási kísérletem. 20-25 perces nagyon izgalmas fárasztás vette kezdetét. A tó adottságai miatt a halak nagy előnyben vannak a horgásszal szemben. A víz alatti kisebb „erdők”, a szikla párkányok a rajtuk található kagylókkal mind-mind esélyt adnak a halaknak a menekülésre. Ezért érdekes számomra ez a víz. Elég nagy területet bejárt az ellenfelem, mire a fejlámpám fényénél először megpillantottam. A kristálytiszta vízben már 2-3 méteres mélységben is jól látható, és követhető a hal. Nagyon izgalmas látvány ilyen körülmények között a fárasztás. Még néhány próbálkozás után kezdett elfáradni, és már csak ott lebegett előttem a vízben, megkönnyítve számomra a szákolást, ami természetesen elsőre sikerült.

Közvetlenül a part szélén már elég mély a víz, ezért az első dolgom a horogtól való megszabadítás volt. Csak ezután emeltem ki a matracra. A szájában lévő horog ütötte seben kívül, magán hordozta az ívás alatt szerzett sebeket is, amiket fertőtlenítővel azonnal lekezeltem. Megfelelő felszerelés birtokában, és a kellően mély és tiszta víz adta lehetőség miatt, a lekötés, és a reggeli fényképezés mellett döntöttem. Egy kicsit kíváncsi is voltam rá, hogy mi lesz a pontyzsákban reggelre a hal mellett. Van-e elég természetes táplálék a vízben, és ha van mik azok? Ezekre a kérdésekre választ kaphatok, és akár jó kiindulási alapot is a csali választásnál.

Újra csaliztam, és már repült is vissza a szerelékem a vízbe. Még egy pár órát üldögéltem a botok mellett és figyeltem a természetet. Éjfél körül feküdtem le. Három óra előtt néhány perccel megszólalt a jelzőm. Kísértetiesen hasonló volt a kapás, mint az előző. Itt is éreztem az erőt és a súlyt a damilom végén. A védekezés, és az ez alatt bejárt út szinte méterre pontosan megegyezett a korábbival. Szerencsére volt nálam még egy pontyzsák ezért ezt a halat is le tudtam kötni reggelig.

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

Hajnalban még egy kapásom volt. Ezt a harcot elvesztettem. Egy kagyló, vagy egy éles szikla egy pillanat alatt vágta el a 20 méter előtétzsinór felett a főzsinóromat. Ezeket a dolgokat nem lehet kivédeni, viszont mindenképpen fel kell rájuk készülni a megfelelően elkészített szerelékekkel (elhagyós szerlék, és CSAK EGY FORGÓ használata a Leadcore kötésénél). Amik egy ilyen halvesztés után sem okozzák a hal vesztét.

Hajnalban megérkezett Gabi barátom, akivel már a Fenyves tavon is többször horgásztunk együtt. Ittunk egy kávét, elmondtam neki a fényképezéssel kapcsolatos elképzeléseimet. Tulajdonképpen egy kisebb forgatókönyvet készítettünk a gördülékenyebb és rövidebb fényképezés és videózás miatt.

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

48 óra a Fenyves tavon

 

A fotózás után már elkezdtem pakolgatni a felszereléseimet. A szerelékek még a vízben voltak, de a jelzőm már nem szólalt meg.

A pakolás közben már a következő horgászatot tervezgettem, a tó egy másik részére, teljesen más körülmények, és lehetőségek közé…

 

Szedlák Zsolt

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal