Nyár végi uszonyosok a móri tóból

Berregi Attila csapattársunk augusztus vége felé közeledve újabb sikereket könyvelhet el a " Monster Fish " bojlival, mellyel sikerült fognia többek között egy 23 kg feletti tükörpontyot is. Attila írásából fény derül arra, hogy miképpen kínálta fel a móri tó lakóinak ezt az erősen halas, rákos ízvilágú csalit: "Az idei nyár utolsó heteit megkezdve még mindig a kánikuláé a főszerep.

Legjobb ilyenkor hajnalba a vízpartra érkezni, amikor még harmatos a fű, gőzölgő a víz és ami a legfontosabb ezekben a kora reggeli órákban, hogy nagy eséllyel tükör sima a vízfelszín és minden halakra utaló nyomott észre lehet venni. Így hát a napkelte csodás fényeitől beragyogva vágtam neki a móri tavon ennek a nappali 8 órás időtartamú horgászatomnak. Ezen a vízen kiválóan működnek a halas íz világgal rendelkező csalik, ezért a " Monster Fish " bojlit választottam a hajszálelőkéimre.

128

Csalogató anyagnak főtt magvakat, édes, csípős tigrismogyorót szántam. A legtöbb mozgást a szabadon lévő állások közül a móri ág közepén figyeltem meg, ezért ott vetettem be szerelékeimet egymástól kellő távolságban, más-más vízmélységben. A horgászatot megkezdve szeretem átvizsgálni az előttem lévő területet. A móri ág közepén a túlparttól számítva féltávon a vízmélység 1,5-2 méter közt változik, míg a szemben lévő part előtt 60-80 cm a vízoszlop magassága. Nem lehet biztosan tudni, hogy melyik távolság, mélység az, ami éppen jobban működik az adott napon, ezért, ha lehetőségem van rá szeretem a csalijaimat egymástól távol elhelyezni.

119

Egész könnyedén indult a nap, hiszen még a gőzölgő vízfelszín alól sikerült pár csodás példányt kicsalogatnom a szépen oldódó " Monster Fish " golyóval. Viszont, ahogy kezdett a nap felkelni  már a kezdeti vehemencia alább hagyott a pontyok részéről. Azt is tudtam, hogy nem portyáznak a tó ágaiban egész nap a halak, de engem is meglepett, amikor a már jól össze oldódott csalim, csupán egy jól megtermett kárásznak keltette fel a figyelmét. Nem adtam fel, 1,5-2 óránként frissítettem csalijaimat a hajnalban kiszemelt helyekre, mert tudtam, hogy lesz ismét olyan időszak, amikor előttem lesznek a nagy testű uszonyosok is. Ez az elképzelésem be is bizonyosodott, amit mi sem igazol jobban, mint ez makulátlan, hibátlan, öreg tükrös.

" Néhány kép erről a nyár végi nappali horgászatomról: "

123

124

125

126

127

 

Írta: Ifj. Berregi Attila

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal