Váltakozó időjárás

Közeledve az őszhöz, egyre többször számíthatunk változatos időjárási körülményekhez. A mai horgászaton sem volt ez másképp a Széki tavon, reggel esős, kicsit hűvösebb idő fogadott a megszokottnál a parton, ebédidő fele viszont már ragyogó napsütés volt. Legtöbbször ezek a hirtelen egy napon belül bekövetkező front változások nem tesznek jót a halak kapókedvének. Ezen a napon viszont pont az ellenkezője történt! A helyválasztás a devecseri oldalon az erdő alatti részre esett, ami elég tuskós/akadós. Tapasztalataim alapján itt nem érdemes nagy távot meghorgászni, mert a halat rövidtávon is meg lehet fogni, ha jó taktikát és etetőanyagot választunk. Ezt ma is így terveztem, 30 – 40 méter között kínáltam fel a csalimat. Method végszerelékkel horgásztam, 10cm – es előkével.

Erre a napra 4mm – es pelletet hoztam a kosárba, amit " Red Army Method Mix " –el paníroztam be. Etetésnek csak a kosárral bejuttatott mennyiséget szántam. A csali tüskékre 14mm – es " Full Liver Ghost " került, csak ezt az ízt erőltettem a peca során.

1

Gyors kipakolás az esőben és már áztak is a csalik, várták az első jelentkezőt. Az első kapás nem is váratott sokat magára, egy maszatolós keszegkapásra vágtam be, ami egy aranyos kis tőpontyot eredményezett.

2

Azt hittem az eső jó kapást eredményez majd, de rosszul… Nagy csend következett, ami közel 2 óráig tartott…mivel nincsenek versenykörülmények, csak egy egyszerű teszt peca, ami számomra a mai napon a Method pelletről szólt panírozva és a " Full Liver Ghost " – ról, ezért nem változtattam ez idő közbe semmit sem, hanem vártam mit hoz a nap hátralévő része! Legelőször az eső csillapodása, majd megállása jött, ezután pedig verő fényes napsütés és lám ez az idő meghozta a halakat is. Mintha másik nap kezdődött volna. Előtérbe kerültek a keszegek amik jöttek szépen sorba.

3

4

Kisebbek…

5

Nagyobbak…

Egy szép bottekerős kapás után a kis karcsi is beköszönt.

6

Újra csend. Gondoltam valami változás jön megint. Így is lett, igaz nem az időben mint azt én gondoltam, hanem a halakban! Negyed órán belül két szép amúr tette tiszteletét, amiknek a fárasztása mindig nagy élmény számomra. Súlyba 1,8 és 3kg – ot nyomtak.

7

Ezután két kis kölyök tükrös vetett szemet a csalimra, amik a jövő nemzedékei lehetnek.

8

A horgászat végére pedig jöttek a csattanók, amikre nem számítottam egyáltalán.

9

Kezdődött a sor egy ejtős kapással, aminek a vége egy egészséges 6,8kg – os tőponty lett.

10

Ezt követte egy szép színekben pompázó nyurga a maga 4,7kg – jával.

11

A nap fénypontja és vég – pontya pedig ez a 10,70 – es töves lett. Természetesen gyors fotó után mehetett vissza éltető közegébe, ahogy a többi hal is.

122

Ezzel a szép sorozattal zárult a horgászatom, nem bántam meg, hogy a holt időszakban nem változtattam csalit, etetőanyagot és taktikát, mert a végére csak meghozta a gyümölcsét! A CFB termékei ismét nagyon jól teljesítettek, még ebben a változékony időjárásban is bizonyították fogósságukat! Köszönet érte Horváth Csabának és a CFB csapatának!

 

Írta: Farkas László

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal