Halak támadása

Végre eljött ez a nap is, amikor szinte egy egész napot a Széki - tó partján tölthetek, nem csak a töredékét. Október közepe van, kicsit hűvösek a reggelek már, de napközbe a nap ereje még sokszor a nyarat idézi fel ez ma sem volt másképp. Fél 9 – kor érkeztem a partra, nem rohantam a kipakolással, ma volt időm… a vizet kémleltem, hogy mozognak e a halak, sajnos semmi jelet nem adtak magukról, míg összeállítottam a horgászat helyszínét. Ma is, mint sokszor ebben az időszakban, amikor már lehűlőben van a víz, ezt a helyet választom a horgászatra, itt 3,5 m – es víz van, a tó középső szakasza. Hátrébb mélyebb, előrébb sekélyebb, tehát jó választás lehet az átmeneti időszakokra.

Az egyik szerelék egy method lesz a mai nap során, amivel kb 50 méteres távot fogok meghorgászni és a pop up – okat fogom előnybe részesíteni, a másik egy bordás kosaras, amivel élő csalival, csontival fogok horgászni 30 méteren. Etetőanyag megválasztása előtt szem előtt tartottam, hogy az uszonyos barátaink még mindig a lehűlő víz ellenére is előnybe részesítik a halas kajákat, bizonyítva ezt az előző horgászatokon, így a " Full Fish " – re esett a választás. Mivel ősz felé haladva már jól szoktak működni az édesek is, ezért kevertem hozzá egy fél zacskó " Sunshine " fantázianévre hallgató ananászos kaját is. Ennek a két method mixnek a keverékéből állt össze a kosarakba rakható anyag. Szükség esetén készítettem elő egy " Red Dream " és egy " Sunshine Pump Flavour "– t, ha a halak igényelnének még egy kis turbózást a keverékhez. Csalik 10 – es és 8 – as Ghost – okból álltak.

1

2

Lassan, de összeállt minden, ami kell ahhoz, hogy megkezdjem a mai pecát.

 Látva, hogy semmi halmozgás nem figyelhető meg a vízen, sok mindenre nem is számítottam. Kezdetekben sűrűn dobáltam, így juttattam be egy alapozó etetést, hogy oda csábítsam a halakat. Sajnos az idő telt, de jelentkező nem volt a csalikra, míg nem 1,5 óra elteltével megjött az első kapás csontira, de elment. Vissza a helyére… pár perc, újra kapás, de akasztás után ő is meglépett és még 2x eljátszották ezt pár perc leforgása alatt. Kapások intenzitásából és maszatolásából megítélve, nagyon óvatosak voltak a halak, így száj széli akadás miatt a bordás kosár kiverhette a hal szájából a szakáll nélküli horgot, legalább is én erre következtettem. Gyors szerelés… egy oldalkosaras szerelék, beiktatva 40 cm – es erőgumi, ami kiküszöbölheti a horog kiakadását. Csalizás és bent várja az új terv az éhes szájakat. Az minden esetre egy pozitív dolog volt, hogy volt már kapás, de ennyivel nem szerettem volna beérni. Ez idő alatt a method – ra sem jött semmi. Pár perc, megint kapás a csontin… hála isten beigazolódott a tervem és erőgumival sikerült megfogni az első halat, aminek éppen csak a szája szélébe volt a horog.

3

Ez a hal egy mérföldkő volt a csontinak… nagy semmi következett rá, miközben a method – on megindult a hal.

4

5

Szinte minden egyes dobás hallal végződött pár perc alatt.

6

Tükrös…

7

Töves.

Ettől felbuzdulva a csontis előke helyett is csalitüske és pop – up lett. Nem is kellett több a halaknak, bedobás és már fárasztás is és kint az újabb potyesz.

8

… és a következő is ugyan azzal a végszerelékkel.

9

Érdekes módon, a method teljesen megállt nem tudtam halat fogni vele ezután. Hiába volt csali csere, hosszabb – rövidebb előke, hatástalan volt. Nem tudtam mihez vélni ezt a tényt, ez kitartott a horgászat végéig.

10

Az erőgumisat meg húzta…

11

… húzta…

12

és húzta…

Ahogyan leért az aljzatra a kosár, sokszor 5 – ig nem tudtam elszámolni, már kapásom volt. Beköszönt közbe egy – egy amúr is.

13

Volt, hogy a keszegek jöttek.

14

16:15 – kor eljött a horgászat befejezése, de még egy búcsúkapás belefért, ami a method - ra jött és így ezzel is jó száj ízzel zártam a pecát.

15

Hát… nagyot sóhajtottam, egészséges fáradtságot éreztem magamon. Nagyon nehezen indult a nap, de a kisebb változtatások meghozták a halakat. Ez bizonyítja, hogy nem mindig kell kitartani a végsőkig az elején kitervelt technikánál. A prímet toronymagasan az oldalkosaras begumizott szerelék vitte csali tüskével és 10 – es " Full Liver Ghost " – tal a végén.

16

Nem mostanában tudtam ennyi halat fogni ennyi idő alatt, úgy gondolom büszke lehetek magamra, Horváth Csabára és a CFB csapatára. Összegezve ezt a gyönyörű napot… 25-30 db pontyot, 5 db amúrt és 8db keszeget sikerült fognom, mellette 8-10 rontott kapásom volt, vagy út közben leakadt a hal. A pontyok és az amúrok átlagban 2,5 kg – osak voltak, ami azt jelenti, hogy kb 80 kg halat sikerült fognom 7 óra leforgása alatt. Nagyon elégedett vagyok Horváth Csaba és a CFB munkásságával, a nagyon jó minőségű termékekért, legyen az method mix, pop up, vagy akár bojli. Mindig tudnak újat alkotni és mindig jó irányba!

Köszönet " Carp Friend Baits Team " -nek, hogy a csapat tagja lehetek!

 

Írta: Farkas László

Carp Friend Baits - Barátságban a halakkal