Szezonkezdő horgászat a Boldgoi-tavon

2-2,5 hónap téli szünet után úgy döntöttem: ha törik, ha szakad, én a hétvégén mindenképp kilátogatok az egyesületünk boldogi tavához. Szerencsére ebben az időjárás is partnerem volt, mivel az esti fagyok után már reggelről +2C0-ot mutatott a hőmérő és a nap hátralévő részére is szélcsendes napsütéses időt jósoltak.

Mivel ez még csak a szezon kezdete és a víz is jéghideg így egész napos kereső pecára készültem fel. Ennek megfelelően állítottam össze a felszerelésem és kevertem be az etetőanyagokat.

Etetőanyagok közül fél-fél zacskó 2-3mm-es Hot Chocolate ízesítésű method pelletet Link.: http://www.cfb-shop.hu/METHOD-Pellet-2-3mm-IZESITETT  és Monster fish method mixet Link.: http://www.cfb-shop.hu/CFB-MONSTER-FISH-METHOD-MIX-1kg készítettem elő. A döntésem hátterében az állt, hogy az utóbbi években ezen a tavon nagyon jó eredményeket értem el sötét színű hallisztes etetőanyag, illetve mikropellet használatával.

A kiválasztott etetőanyagokat még otthon előkészítettem. Először a Monster fish-ből a tavaly novemberi pecáról maradt mennyiséget kevertem be. Az első dolog, ami meglepett az etetőanyag kapcsán, hogy a zacskón található aromazáró csík tudja, hogy mi a dolga. Ennek a method mixnek pontosan ugyan olyan erős és jellegzetes volt az illata, mint az új bontatlan csomagolásúnak. (Ezen azért lepődtem meg, mivel eddig milliónyi márkát próbáltam már, de mindet be kellett plusz zacskóznom, ha azt akartam, hogy az illat is megmaradjon.) A fél zacskó etetőanyagot kb. 1,8 dl-nyi vízzel kevertem be. Az első decit egyben a maradékot pedig folyamatos kevergetés mellett részletekben adagoltam hozzá. A finom állagú mix viszonylag gyorsan magába szívta a vizet és 15-20 perc pihentetés után rostálható állapotba került. Ezután kétszer át is törtem egy 2 mm-es lyukméretű rostán, hogy minél gyorsabban bontson majd a hideg vízben.

A Hot Chocolate pellet elkészítése még a method mixnél is egyszerűbb volt. Kb. ugyan annyi vizet adtam egyszerre a pellethez, majd egy zárható dobozban először többször jól összeráztam, ezt követően kb. 10 percig pihentettem, majd egy nagyobb keverő tálban kézzel jól átforgattam, így nem állt össze és minden szem egyenletesen szívta meg magát vízzel.

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Az etetőanyagok elkészítése után gyors bepakolás és irány a tópart.

A tó a házunktól 5-6 kilométernyire megbúvó igazi kis gyöngyszem. Kialakulását tekintve a környékbeli sóderbányászat következtében egy próbakotrás után az 1970-es évek környékén keletkezett.  Területe 1 hektár a mélysége pedig 2-7 méter között változik. A mederfenék alapvetően akadómentes, de több helyen iszapos. A tavat egy sziget és egy félsziget teszi még érdekesebbé.  

Évek óta egyesületi szinten intenzívnek nevezhető telepítés folyik. Ennek köszönhetően a leggyakrabban fogható hal a 2-3 nyaras 1,5-3 kg-os méretű ponty. A ponty mellet, amúr, balin, keszegfélék és ragadozók is szép számban kerülnek kifogásra és szerencsére az esetek döntő többségében visszaengedésre.

A tópartra érve jött a nap második meglepetése. Történt ugyanis, hogy az esti mínuszok következtében a víz felszínének több mint a 70%-a visszafagyott. Ez annyit jelentett, hogy csak a tó egy általam nem ismert területére tudtam leülni, de úgy voltam vele, hogy ez is százszor jobb mit a Youtube-on azt nézni, hogy más horgászik. Így gondolkodás nélkül kipakoltam a kocsiból a felszerelésem és a kötelező regisztrációt követően elkezdtem a horgászhelyem kialakítását. (Csodás látvány fogadott).

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Horgászatim során az utóbbi években csak a töltögető kosaras method módszert alkalmazom, így ezen módszerhez válogattam össze a felszereléseimet is. Ha csak tehetem három különböző hosszúságú és karakterisztikájú botot viszek magammal, hogy minden eshetőségre találjak megoldást. Ezek mérete 3 m; 3,6 m és 3,9 m, akciójuk pedig Light, Medium és Heavy. Mivel kiérkezésemkor a szemközti nádas előtti része 20 méter szélességben jég alatt volt, így első körben csak a két rövidebb botot készítettem elő.  Ezekhez a botokhoz 4000-5500 méretű feeder orsókat választottam.

A bot és orsó választásánál kicsit összetettebb volt a csalik kérdése.  Egész pontosan: hogy mit is használjak az adott napon. Ez nálam mindig kardinális kérdés.

Mivel az idei év első pecája volt így nem akartam semmit a véletlenre bízni, illetve bevallom hajtott a kíváncsiság az új csalik kapcsán ezért vittem a CFB-s arzenálom. Ez az én esetemben 34 féle csalit jelentett. Nálam volt az összes 8mm-es Ghost PopUP Link.:,http://www.cfb-shop.hu/CFB-GHOST-PopUp  szintén az összes 8x10 mm-es Method pellet Link.:,http://www.cfb-shop.hu/PopUp-810mm, 4-5 féle 10 mm-es oldódó bojli Link.:http://www.cfb-shop.hu/OLDODO-Bojli-10mm illetve az új 5mm-es Fluo oldódó popup-ból is volt a dobozomban Link.:.http://www.cfb-shop.hu/FLUO-OLDODO-PopUp

Mivel szilikon karikás előkéim voltak kötve így a nap folyamán a hengeres csalikat váltogattam.

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Szezonkezdő horgászat a Boldogi tavon

 

Azt kell mondjam, hogy sajnos az előkészületek ellenére a horgászatra szánt nettó 6 órát sikerült 1 kapással „megúsznom”, pedig úgy gondolom, hogy  amit csak lehetett megtettem.

Változtattam a távolságot, horogméretet, előkeméretet, előkehosszt, kosár méretét, csali méretét/színét. Egész nap agyaltam és kerestem a halat!

Volt, hogy 7, volt viszont hogy 20 percig is bent hagytam a szereléket, de semmi! Kínomban már elkezdtem egyszerre két bottal horgászni, hogy minél több kombinációt ki tudjak próbálni.

Ennek következtében pontban du 16:00-kor egy ponty elcsavarta a Deep Sea World-el csalizott botom, de mivel ekkor már a pakolással foglalkoztam, így mire a botomhoz értem és ráemeltem már csak a súlyt éreztem, és azt, hogy a 14-es szakál nélküli horog nem akadt meg.

Na ekkor magamba tomboltam, hogy MIÉRT???…. Természetesen a választ tudtam, így nem a körülményekre, hanem magamra voltam mérges, hiszen ha a fotelemben ülök, akkor talán megvan az idei első… Sajnos ismét meg kellett tanulnom, hogy a horgászat addig tart, amíg be vagyok dobva….

Ha már a körülményeket említettem szót kell ejtenem róla, hogy a hét végén a tóra kilátogató 10-15 horgász közül tudomásom szerint senki nem fogott halat, illetve kapást is csak ketten-hárman tudtunk kicsikarni.

Ez a tény akár meg is nyugtathatna, de pontosan tudom, hogy a sikertelenségem oka elsősorban abban keresendő, hogy nem szoktam télen hideg vízben horgászni, ezért nincs meg a kellő tapasztalatom. Ez a peca merőben más, mint a tavasztól késő őszig tartó időszaké. Itt nincs tuti hely, nincs tuti csali. Itt minden kapásért keményen meg kell dolgozni.

De mivel szerencsére a horgászat tanulható, így elterveztem, hogy az idei évtől több időt fogok a hideg vizi horgászatnak szentelni.

Habár a napom nem úgy sikerült ahogyan azt előzetesen elterveztem az újonnan kipróbált anyagokról mégis kialakult bennem egy nagyon pozitív kép.

A mikro pellet bekeverése nagyon egyszerű. Könnyű eltalálni azt az állagot, amikor az anyag jól tapad, de vízbe érve könnyen bont. A színe nem tolakodó. Illata pedig számomra az étcsokoládéra emlékeztet

A method mixet szerencsére már ismertem, mivel egy másik pecán tavaly ősszel bizonyította páratlan fogósságát. Imádták a nagy testű dévérek. Színe sötét, jellegzetes halibutos illata van, ami kissé édeskésnek tűnik.

Finom szemcsés, a vizet könnyen felszívja és sokáig magában is tartja. Ebben a hideg időben egyáltalán nem igényelt a rostáláson kívül plusz foglalkozást.

Szerintem nálam ez lesz a nyár egyik slágerterméke.

A csalik színe és illata nagyon változatos és intenzív. Az oldódó pelletek a jéghideg vízben is 15 perc után olvadásnak indultak.

 A 8 mm-es Ghost golyókat már közel egy éve nagy megelégedéssel használom. Segítségükkel sok esetben betegre fogtam magam. Ennek ellenére a rengeteg rendelkezésemre álló csali közül hármat mégis kiemelnék. Ezek a Red Berry, Hot Chocolate és a Full Liver oldódó bojlik. Ezen termékekkel eddig nem találkoztam, de a maga nemében mindhárom kuriózum. Olyan illattal rendelkeznek, amit ha valaki egyszer megszagol azt biztos, hogy jó ideig nem felejti.

A Full Liver illatára jellemző, hogy nyitva felejtettem 20 perc erejéig a doboz tetejét amíg vacsoráztam és ennyi idő elég volt, hogy egy 25m2 –es szobát átjárjon az a bizonyos „disznó szag”, amit áraszt. Nagyon durva!

Végezetül: mint írtam még tanulnom kell a téli/hideg vízi horgászatot, így a héten újabb két napot tervezek tóparton tölteni. Pénteken Szászpára, vasárnap pedig ismételten az egyesületünk tavára szeretnék kilátogatni. Remélem ekkorra már a halak is kapó kedvüknél lesznek és egy fénykép erejéig a kezemben foghatok néhány szebb példányt.

 

Mucs Milán

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal