Hazai pályán a CFB termékeivel

A helyszín ismételten az egyesületünk boldogi tava. Itt történt, hogy az év első horgászatán nem sikerült semmit fognom, amibe bevallom nem igazán tudtam belenyugodni, ezért úgy döntöttem, hogy március első hétvégéjén nem utazom, hanem újra hazai pályán próbálgatom a CFB termékeit. Az időjárás a tavaszra jellemző szeles, szeszélyes arcát mutatta. Többnyire erősen felhős volt az ég, amit csak néhány percre tudott áttörni a nap sugara, így örömmel konstatáltam, hogy a reggeli öltözködéskor a thermo nadrágomra esett a választásom, máskülönben tuti megfagytam volna…

1

2

Ami a stratégiát illeti, mint mindig ma is kereső pecára rendezkedtem be. Számomra ez egy eléggé bevált takarékos és nem utolsó sorban nagyon hatékony módszer. Természetesen amint rátalálok a halakra, akkor én is elkezdem őket kissé több etetőanyaggal helyben tartani egészen addig, amíg adott helyről folyamatos a kapás. Rendes alapozó etetést viszont csak akkor alakítok ki, ha szuper intenzíven telepített tóra megyek, vagy legalább 24 órát horgászom. A horgászhely kiválasztása és főleg a kezdő távolság meghatározása bevallom nem az erősségem. Ezért ezt általában az etetőanyag bekeverése közben döntöm el. Mivel az elsők között értem a tópartra így a helyválasztással nem volt gondom. A tó középső részén egy olyan szélesebb nádnyiladékot kerestem, ahol a botot úgy tudtam elhelyezni, hogy a spiccét közvetlenül a víz felszíne fölé tudtam tolni. Ezt azért tartottam fontosnak, mivel gyakran feltámadt a szél és ilyenkor az alacsonyan tartott spiccnél könnyebben tudom süllyeszteni a zsinórt, továbbá a víz hullámzása sem zavar bele a kapások észlelésébe.

3

A megfelelő távolságot pedig úgy határoztam meg, hogy az etetőanyag keverése közben fél szemmel a vízen kerestem a jeleket, amik a horgászhelyem környékén halra utalnak, ekkor több ígéretes mozgást láttam előttem kb. 30-35 m-re… Szóval erre a távra esett a választásom. Jöhetett az etetőanyagok bekeverése. Etetőanyagnak kb. 40 dkg FullFish-t és 20 dkg Green Fisht kevertem össze. Hogy miért pont ezeket? Erre a válaszom nagyon egyszerű. Egyrészt szeretek kísérletezni és most szerencsére rengeteg CFB etetőanyagot van lehetőségem kipróbálni így bátran játszhatom a színekkel és ízekkel. Másrészt pedig a lajosmizsei horgászat során a Full Fish mint alap nagyon meggyőző volt így az adott volt és már csak egy hozzá passzoló másik anyagot kellett keresnem, erre pedig a Green Fish “minta” tökéletesnek ígérkezett. Először szárazon alaposan összekevertem a két method mixet, majd a tó vizéből kb. 2-2,5 dl adtam hozzá 3-4 részletben. Amint a keverés hatására elérte a megfelelő állagot és már nem volt sehol száraz anyag a tálban a felszerelés összeállításáig félretettem pihentetni az etetőanyagot. A pihentetést a rostálás zárta. A rostálás szerintem egy kihagyhatatlan munkafolyamat és úgy gondolom az erre szánt néhány percen nem éri meg spórolni, hiszen egy jól előkészített etetőanyag csodákra képes a vízben. A végeredményről készült képek szerintem magukért beszélnek.

4

Botnak szokás szerint egy 3,6 m hosszú medium botot " Daiwa Yank’n Bank " választottam egy 4000-es méretű " Daiwa Lexa / feeder " orsóval szerelve. Az orsón 0,23-as süllyedő damil " Preston Reflo " volt, amit 5 m-nyi 0,26-os fluorocarbon damillal " Trabucco XPS " toldottam meg. Kosárnak egy L-es méretű vezetőszárral ellátott 40 g-os " Nevis" kosarat választottam. Az előkém pedig 3” hosszú víztiszta 0,16 - 0,18-as " Cralusso Brutal" zsinór volt. Horognak pedig először egy kisméretű 14-es " GURU MWGB" horgot választottam, amin a csalit pellet karikán kínáltam fel. A kisméretű horogra azért volt szükségem, mert mindenképp az 5 mm-es Full Fruit pelletet szerettem volna kipróbálni. A pici narancssárga csali felhelyezése után a szerelékem a kívánt távolságban 30-32 m-re csapódott a vízbe. Az első érdeklődők jelenlétét elég gyorsan megmutatta a botom spicce, de ezek valószínűleg csak beleúszások vagy gyenge próbálkozások lehettek. Mivel 2-3 dobás után sem jött erről a távról hal így 3 m-el távolabbra dobtam. Innen 3-4 perc várakozás után jött is a visszajelzés egy botgörbítős kapás formájában, hogy ez a csali bizony érdekli a halakat. Pár perc fárasztás után máris az első idei pontyomnak örülhettem. A mérete alulról karcolhatta a 2 kg-t, de aki ismer az tudja, hogy számomra ez az a mérettartomány amire imádok horgászni. 

5

6

Mivel a kapásig minden dobásom ugyan azzal a csalival végeztem, amit először a karikába tettem így horogszabadításkor megtudtam figyelni, hogy 3 fok körüli vízben is 10-15 perc után már megindult az oldódás. Ezt látva egyből átfutott az agyamon, hogy ez nyáron milyen jól is fog működni. Sajnos ezen a távon bevallom több halat nem tudtam kapásra bírni így most nem a távolságon hanem az irányon kezdtem el változtatni. Mivel nem voltak szomszédaim ezért az én helyemhez képest kissé jobbra a szomszéd állás elé kezdtem dobálni. Na itt a 2. dobástól megindult az igazi élményhorgászat. Gyakorlatilag 6-8 percenként kapást tudtam kicsikarni így már értelmét láttam már a halak helyben tartásának, ezért bevetettem egy olyan trükköt, hogy az L-es kosarat az XL-es töltőből töltöttem meg, hogy minél több etetőanyagot tudjak bejuttatni, illetve kiklipszeltem és bejelöltem a zsinórom, hogy koncentrálni tudjam az etetést. Sajnos viszont elkövettem egy óriási hibát mégpedig azt, hogy csak a szerelékemmel változtattam meg a helyem, de a fotelem nem vittem át a másik álláshoz. Ennek következtében pár óra eseménydús horgászat után egy ismerős személyében szomszédot kaptam és így már nem tudtam ugyan oda dobni. Ekkor újfent magam előtt kezdtem horgászni, de az előbbi ütemet már nem tudtam tartani. Gyakorlatilag behúztam a halat a szomszédom elé. A nap folyamán összesen 18 pontyot és 1 keszeget sikerült szákba terelnem, illetve volt 2 halam, ami leakadt. Ezen halak nagy részét a Full Fruit adta.

7

De hogy ne csak ezzel horgásszak néha feltettem a 8 mm-es Red Liver-t is.Ha ezt a csalit használtam, akkor megfigyelhető volt, hogy picit később érkezett a kapás, de minden esetben darabosabb volt a hal ami felvette. Szóval erre majd figyelek, hogy ez csak a véletlen műve volt, vagy valóban van szelektáló hatása. A másik dolog amit a horgászatommal kapcsolatban észrevettem, hogy még mindig rendezetlen a horgászhelyem környéke, nincsenek kéznél a csalik, etetőanyagok így eldöntöttem, hogy beszerzem a fotelemhez kompatibilis csalitálcákat és még hatékonyabbá teszem a horgászatom. Mivel a tálcák azóta megérkeztek így a következő alkalommal már a horgászhelyem is be tudom mutatni. Addig is fogadjátok szeretettel a halakról készült képeim.
Összegzésként azt tudom mondani, hogy az aznapi fogásokat nézve a tavon a CFB temékek bizonyították a fogósságuk. Szerintem erre a 19 megfogott hal a legjobb bizonyíték. Remélem következő alkalommal is szép halakat tudok fényképezni szóval már csak ki kell találnom, hogy hová is menjek...

8

9

10

11

12

13

14

15

 

Mucs Milán

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal