Van remény

Az ország, talán törpék által legjobban fertőzött vizén vettem fel a harcot a fekete sereg ellen, hogy unokáimnak is legyen mit mesélni álmaim pontyairól, harcaimról. Az én helyszínem a Leveleki-víztározó. A Szabolcs megyei Levelek település mellett fekvő hatalmas, 210 hektárnyi tó, mely talán a legnehezebb vizek közé tartozik a hatalmas mennyiségű törpeharcsái miatt.

Az első években sok verziót kipróbáltam itt, de átütő sikert nem tudtam elérni. A tigrismogyoró volt az első és legegyszerűbb megoldás, ám nagyon nehéz volt vele szelektálni. A második a „hóm méd” natúr, hidrátos golyó volt. Az első pecán már azt hittem ez lesz a spanyol viasz! Egy pár jobb hal megfogása után viszont ismét ellehetetlenített a törpehadsereg.

Az idén Csabival sokat egyeztetve, tanakodva, az új Tigernut bojlit kezdtem el tesztelni a tavon. Már az első horgászatok reményt keltően teltek, bár még meg kellett alkotni a megfelelő „ használati útmutatót ”. Előetettem! A horgásznap előtt pár marék XXL mogyoróval és 20 szem keményre szárított 24 mm-es tigrises bojlival. A peca napján már csak a hálózott 24mm-es wafters horogcsalit kombi előkén és a köré kb. 20 m2-en szétszórt 10 szem bojlit használtam.

1

A másik bot:
Ezzel egy másfajta horgászat lett tervezve. Egy kevésbé szelektív, de azért nem minden halat megfogó, aktívabb peca. Itt egy olyan (most már kimondhatom) frenetikus, pont erre a vízre való csalit kezdtem el használni, ami még tesztfázisban van ugyan de engem már megnyert (nem másként a halakat is). Ez egy pop-up! De nem akármilyen pop-up. Nagyon kemény, amit bár teljesen a fenékre súlyoztam, nem bírtak vele a törpék. Volt, hogy 12 órán át is bírta a támadásokat míg a pontyok oda értek.
A Withy pool szereléken felkínált csali mellé összesen csak egy marék mega (22-35mm) tigrismogyorót szórtam szét mintegy 2-3 m2-en.

2

A Tigernuts bojlival sikerült eddig 10 kg fölött tartani az átlagsúlyt, ami ezen a vizen szerintem remeklés!

3

Tigernuts bojli 14,5kg

A pop-up -al pedig igaz, hogy fogtam kisebbeket, de itt is 6 kg volt az alja, 12kg pedig a legnagyobb. Eddig!

5

Pop up-os 12,7kg

6

7

Idén még kb 3-4 napot és ugyanennyi éjszakát horgásztam csak szétszórva, de nagy reményekkel megyek neki az évnek ezekkel a csalikkal egy olyan vizen ahol eddig csak a mogyoró adhatott bizalmat és megnyugvást a törpeharcsák ellen nekem és a többi horgásznak.

8

Ezt a vizet nem egyszerű kiismerni, kincseit pedig nem dobálja naponta, de aki itt eltölt pár napot az a rabja és szerelmese lesz!
210 hektár szerelem! Ez LEVELEK!

10

 

Holló Arnold

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal