Egy szerelék a hínárban való horgászatokhoz!

Egy olyan szereléket készítek most el lépésről-lépésre ami a hínárban való horgászatot teszi könnyebbé illetve eredményesebbé.

Mire is van szükség egy ilyen szerelékhez?

 

Amire szükség lesz:Egy olyan horog amiben 100%-ig megbízunk és kellően erős,hogy ne törjön el és ne hajoljon ki a hínárerdőben a nagy küzdelemkor. Szükség lesz még egy 1.5-2 méter hosszú lágy fonott zsinórra,amire azért lesz szükség,hogy a hínárba gabalyodott hal saját mozgásával szabadítsa ki magát. Egy biztonságos és jó minőségű ólomtartó klipszre,jó minőségű forgóra,zsugorcsőre,fűzőtűre,sörétólomra vagy ólompasztára,valamint egy olyan előkére lesz még szükségünk ami bírja a nem mindennapi igénybevételt és a fonott előtétzsinórhoz hasonlóan vágja a hínárt,és egy 150-200 gr-os ólomra ami kellőképp megakasztja a halat és ennek pillanatába azonnal leesik a klipszről. Felmerülhet a kérdés,hogy miért ólom miért nem kavics,nos azért mert a hínárban általában nem kövekkel találkozik a hal hanem iszappal és az iszaptenger közepén „virító"kavics gyanakvást keltene a nagyobb idősebb halakban.
Akkor kezdjünk is hozzá a szerelék összeállításához.

1.lépés:

Fogjuk a 2 méteres fonott zsinórt és kössük össze a monofil előtétzsinórunkal aminek a vastagsága 0.55mm.

2.lépés:

A fonott zsinórra fűzzük fel a gumiharangot,a klipszet,és rögzítsünk a végére egy jó minőségű forgót.

3.lépés:

Ha mindezekkel megvagyunk akkor rakjuk fel az ólmot a klipszre,húzzuk rá a gumiharangot,húzzuk bele a forgót és rögzítsük is ez erre való műanyag stiftel,erre azért van szükség,hogy a kapás pillanatában az ólom essen le a klipszről és ne csak a forgót húzza ki a hal.

4.lépés:

Vágjunk le az előkezsinórból egy 35-40 cm-es darabot ami a mi esetünkben 35 lb-s lágy előke,és kössünk a végére egy fület amire fűzzük fel a csalit és ütköztessük is meg,ezekután fűzzük fel a horgot ami a Gamakatsu cég Super Rig horga 1-es méretben, és állítsuk be a csali és a horog közti távolságot ami kb.1-2cm.

5.lépés:

Rögzítsük a horogt egy csomómentes kötéssel.

6.lépés:

Vágjunk le egy 2 cm-es zsugorcsövet majd az egyik vége előtt 3mm-el szúrjuk bele a fűzőtűt és húzzuk fel az előkére.

7.lépés:

Húzzuk rá a zsugorcsövet a horogra,úgy hogy a zsinór alul jöjjön ki belőle a horogszem előtt 1-2 mm-re.majd zsugorítsuk össze frróvíz vagy gőz segítségével és a hátramaradó részt vágjuk vissza rézsutosan egy olló segítségével.

8.lépés:

A horogtól 4-5 cm-re nyomjunk egy kis darab ólompasztát vagy egy kis sörétólmot a jobb akadás érdekében,majd ha ezzel megvagyunk akkor az előke hosszát hagyjuk meg 30-35cm hosszúságura és a végére kössünk egy hurkot,a fennmaradó részt végjuk le hosszúra majd égessük el így biztosan nem fog szétcsúszni a csomó.Ha mindennel végeztünk akkor hurkoljuk bele az előbb elkészített szerelék forgójába és késszen is va na tökéletes szerelék a hínárban történő ponty és amurhorgászathoz.

Így néz ki a kész végszerelék ami megkönnyítheti az életünket egy extrém hinaras vagy tökleveles pályán.

Gyönyörű töves a hínárerdőből emit egy ilyen szereléknek köszönhetek és kedvenc holtágamnak.

Szalai Gergő C&R.....

Vonalban