Kápolna László, Fekete leves

Sziasztok!
Véget ért a 1.5 hetes horgászatom a szeretett gyékényesi nagy tavon. Ez a tavasz nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna. Egész jó idővel indult a március és az április, ezért reménykedtem, hogy a májusi pecám milyen jól fog majd alakulni…aztán jött a fekete leves…hideg nappalok és éjszakák fogadtak. Pontosabban 13 fok nappal 5-6 fok éjjel esővel és erős széllel tarkítva.

Kezdjük az elején. Elhatároztam, hogy ha nem lesz hal azon a területen, amit kiszemelek, akkor költözök arrébb. Először a kotrástól nem messze táboroztam le. Nagyon minimás cuccal, olyannyira, hogy 3 éjszakát az autómban aludtam. Az első napon nem volt kapásom, a második illetve a harmadik napon megtaláltam a halakat, de nem azok a méretűek voltak, amiért mentem, csupán 5-8 kg körüliek.

Minden nap radaroztam, bejártam az egész előttem álló területet (kb 50 hektár) nagyon kevés halat találtam ezért úgy döntöttem, hogy költözök tovább. A második helyszín a kis szigettel szemben volt. Ide elkísért egy pár nap erejéig Eppli Peti barátom is. Azért költöztem ide, mert a kis sziget környékén jó magas platók vannak, bíztam benne, hogy a halak kijönnek a felmelegedő vízre. Sajnos ez a hely sem hozott áttörő sikert, így Petivel átpakoltunk a nagy sziget déli oldalára. Itt az első napokban rengeteg halat láttunk. Szemmel látható volt, hogy azon a részen nagyon aktívak a halak. Itt az első nap nem volt kapásom, viszont a második illetve a harmadik napon rengeteg halat sikerült fognom. Igaz itt sem fogtam kapitális halat. Egyik este átlátogatott hozzánk két nagyon szuper horgász és egyben jó barátom is. Kecskés Attila és Helmut Gross, na persze nem szabad elfelejteni Fehér Csabit sem aki megvendégelt bennünket egy pár hideg üdítővel. Sajnos a harmadik nap végén Peti barátomnak haza kellett mennie mivel rengeteg munkája akadt.

Mivel mindenki hazament és egyedül maradtam a szigeten, még vártam két napot hátha beugrik egy szebb, testesebb példány. Sajnos nem jött a várva várt nagy hal, így arra az elhatározásra jutottam, hogy ismét tovább állok és visszamegyek a kavicskotrás környékére. Hozzáteszem az egész horgászvizet bejártam és ekkor csak itt láttam halat.

A megérkezésemkor persze voltak a szomszédok is, akik oly szépen keresztben kasul húzkodtak. De mivel ők a vendégek, nem zavartam őket a horgászatukban ezért inkább arrébb horgásztam.
Itt két iker pup van a ….team a beljebb lévőt horgászták én a külsőt. Szóval én rommá fogtam magam, míg ők egyetlen egy darab halat sem fogtak mellőlem, aminek sok oka is lehet, rossz csali, rossz vízmélységet választottak. Döntse el ezt mindenki maga. A lényeg megtaláltam itt is a halakat.
De mitől is nehéz az a bányató? Attól hogy meredek törések vannak benne? Vagy esetleg nagy kiterjedésű a vízfelület? Vagy esetleg sok a természetes táplálék? De az is lehet, hogy nem tudsz oda húzni ahova szeretnél, vagy arról is eshetne szó hogy milyen sűrűségben van benne ponty. A legnagyobb feladat a nagy ponty becserkészése. Szóval döntse el mindenki kinek mi a mérce. Látjátok ti is, hogy nekem sem jön mindig könnyen a siker,sőt, van, hogy ki kell ülni, van hogy szelektálni kell, van, hogy csak más ízvilágú csali kell neki, vagy esetleg egy újabb kötési forma. Eléggé összetett dolog ez és ezért nem egyszerű ez a víz.

Az utolsó pár napban elkísért a barátnőm is, aki idén először ismerkedik a horgászattal. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani neki, hogy kijött velem horgászni, és ugyan voltak nehéz pillanatok is,de nagyon jól viselte a horgászat gyötrelmeit illetve örömeit is. Azt is megjegyezném, hogy abban a pár napban nem csak szép idő volt.

Végezetül a csalikról. A túrám elején csak a smoky fish-el horgásztam, ami akkor nagyon jól működött, aztán ahogy közeledtem a túra végéhez illetve melegedett az idő és a vízhőmérséklete is akkor DSW és a green beast/cream dream 50/50 % bojli működött a legjobban. A legtöbb halat az édes csali adta viszont a legnagyobb halakat a dsw-vel fogtam. Köszönöm, hogy elolvastátok az írásom.

Kívánok mindenkinek eredményes horgászatot Kápolna László Carp Friend Baits Team Barátságban a halakkal és egymással www.cfb-shop.hu www.cfb.hu #cfbteam #carpfriendbaits #carp #carpfishing #commoncarp #boilies #boilie #fishingbait #carpy #carpbait #karpfen