Hantosi tó tavasz

A márciusi hónap utolsó péntekén kicsivel a déli harangszó után érkeztünk meg a hantosi tóra, ahol a jegyváltás után a hátsó, 10-es állást vettük birtokba 24 órára. A horgászatot megelőzően egy markáns hidegfront által a víz hőmérséklete 5-6 fok közelébe zuhant vissza, mely végett ismét rendkívül letisztult.

Ehhez a szinte télies vízhőfokhoz alkalmazkodva kis, hóember csali kombinációt alkalmaztam, mely összeállt egy kicsit megvágott, 16 mm-es HOT BIRD bojliból, és egy 10mm-es FEEDER, PELLET FULL FRUIT pop-upból. Csalogató anyagnak ez az édes, barackos, fűszeres golyó mellett EXTRA CSILIS, FŐTT MAGVAK-at, XL, ÉDES, CSÍPŐS, FŐTT TIGRISMOGYORÓ-t, és 13 mm-es HALIBUT PELLET-et használtam.

A hideg betörés elvonultával a hétvégét napsütéses órákban gazdag, igazi tavaszi idő jellemezte, ezért a túlpart előtti, nádassal szegélyezett részekre helyeztük ki szerelékeimet bízva abba, hogy ezeket a valamivel gyorsabban átmelegedő sekélyebb részeket előszeretettel keresik majd fel az uszonyosok. Pár óra elteltével egy húzós kapást reagálhattam le, amit egy izgalmakkal teli fárasztás követett. A stég közelébe a tiszta vízben megpillanthattuk tetemes körvonalait, így még nagyobb izgatottság lett úrrá rajtam. Végül sikerült szákba terelni, ami után halmérlegelővel a bölcsőbe fektettük. A mérlegeléskor fény derült rá, hogy megjött számomra az év első 20 kg feletti példánya, mely ráadásul a peca nyitó kapását produkálta. A kapitális fogás gyors megörökítése után a visszaengedés ideje alatt még vetettem rá utolsó pillantásokat, majd méretéhez hűen komótosan távozott.

Feledhetetlen élmény mindez. Ezt követően éjfélig egy-két kisebb pikkelyesen kívül más nem jelentkezett, de ekkor egy 10 kg körüli példány vetett szemet ennek az édes, fűszeres hóember csalinak. Másnap hajnalba a csodás napkelte fényei mellett arra ébredtünk, hogy a körülöttünk lévő táj lederesedett, és még a víztároló edénybe kimert vízfelszíne is megfagyott. Szerettem ezt a korai időszakot, mert a tükör sima, gőzölgő vízfelszín minden egyes pontyokra utaló nyomot elárul.

A befolyó vonalába véltem felfedezni a legtöbb mozgást, ezért oda juttattam be egyik szerelékemet. Nem kellett sokat várni máris jelentkezett a nap első pontya, mely bőven meghaladta a 15 kg-ot, majd ugyanerről a részről sorra érkeztek az ugyan elődjüknél kisebb bajuszosok, melyek minden erejüket bele adták a küzdelembe.

10 óra tájt szemlátomást a ragyogó napsütés által átmelegedett vízrétegbe emelkedtek az uszonyosok. Ezen csendes időszakba összepakoltuk cuccainkat, hogy végül csak felszereléseink maradjanak hátra. Délután 2 környékén azonban tűzijátékszerűen, egymás után szólaltak meg jelzőim, amik által egy 12 és egy 19 kg-os tőpontyokkal gazdagodtunk, melyek még inkább emlékezetessé tették ezt a 24 órás kiruccanásunkat. Igazán felüdítő, páratlan kikapcsolódásban volt részünk, mely kicsit feledtette velünk ezt a kialakult bizonytalan, nehéz helyzetet. Minden sporthorgásztársamnak hasonló élményeket, és jó egészséget kívánok!

Termékek, amiket Attila használt:
www.cfb-shop.hu/HOT-BIRD-STABILIZALT-Bojli
www.cfb-shop.hu/PopUp-810mm
www.cfb-shop.hu/HOT-TIGERNUTS-CSIPOS-EDES-TIGRISMOGYORO
www.cfb-shop.hu/FRISS-FOTT-MAGVAK
www.cfb-shop.hu/Halibut-Pellet-13mm


#cfbteam #carpfriendbaits #cfbHotBird #cfbFullFruit #spring_carp_fishing #carp #carpy #karpfen #carpbait #carpfood #Hungary #hungarian
Berregi Attila , Csaba Horvath , Hantosi Halbarátok Holl Péter