Újra a Kis-Balaton partján

Két hónap kihagyás után, egyenesen a Kis-Balaton felé vettem az irányt. Egy négy napos horgászatra készültem, ennek megfelelően állítottam össze a felszerelésem is. A cél csupán egy pihentető peca volt a hosszú szünet után és néhány vadvízi ponty becserkészése.

A Kis-Balaton egy hatalmas vízterület, aminek csak kis részén engedélyezett a horgászat. A tó természeti kincsei miatt valamint a változatos élővilág megőrzésének érdekében. Helyválasztásom most a számomra legközelebbi részre esett, a Zalavári útra.

Nyári időszakban ez nem a leghalasabb rész, viszont bíztam benne, hogy itt is sikerül fognom pár igazi vadvízi nyurgát. Heavy feeder botjaimra távdobó, ólomkapcsos végszerelékek kerültek. Előkének combi-rigeket kötöttem, a nagy táv miatt.

Csalik terén sokmindent kipróbáltam. Egyik botomon csak és kizárólag szénhidrátos, míg a másikon halas jellegű bojlikkal kísérleteztem.



Fél nappal a horgászatom kezdete után, megérkezett a viharos szél, ami kisebb kihagyásokkal két napon keresztül tombolt.

Ebben a nagy szélben sajnos nem tudtam a megfelelő távolságot meghorgászni. Viszont néha csendesedett kicsit a szél és ezt én minden esetben azonnal ki is használtam, hogy a helyére kerüljenek a szerelékeim.



Egy ilyen próbálkozásnak köszönhettem az első kapásomat is. Egy szép, tipikus Kis-Balatoni nyurgát tarthattam a kezemben, ami Corn+ Hot Peach 20mm-es bojlira csábult el.



Megkönnyebültem, és nagyon örültem ennek a halnak. Nem voltam biztos benne, hogy ilyen időjárási körülmények között sikerül kapást kicsikarnom. Ezután több akció már nem volt, egészen a viharos szél távozásáig. Vasárnap este végre lenyugodott az idő. Minden ideális volt, bíztam nagyon az éjszakában.
 
Nemhiába, éjfél után megérkezett az első kapásom, egy csodaszép spanyol mintás ponty személyében. Igazi ritkaság.


Neki a Banana Boy tetszett meg, szintén 20mm-es méretben. Végre beérett a sok munka és kitartás gyümölcse, hiszen a hajnali-reggeli órákban összesen 5 kapásom is volt. A Corn+ Hot Peach bojlit sorra húzták a szebbnél szebb nyurgák. Sajnos az 5 kapásból csak 3 halat tudtam végül kamera elé tartani.



Persze az egyik a túra legnagyobb hala lett volna...
Megakasztás után a kicsi vízben egy gyönyörű ugrással mutatta meg magát, aztán a kagylók elgyengítették az előkémet , ami végül megadta magát.

Sebaj, következőleg majd én nyerek!
 
Összességében nehéz, és egy tanulságos peca van a hátam mögött. Igazán nagy halat sajnos nem sikerült most fogni, viszont a hibátlan nyurgák kárpótoltak.

Köszönöm a támogatást a CFB-nek, Horváth Csabinak.
Sok pihenésre nem lesz időm, hiszen holnap irány a következő túra, egy új helyszínen a Kis-Balaton partján...

Üdv.: Fehér Boga Pál