Majd ha fagy

A 2015-ös évben nagyon sok szép fotó került bele a gyűjteményembe. Szerencsésnek érzem magamat, hogy ennyire jól sikerült ez az év. Úgy gondoltam, hogy méltón kell befejezni, így az utolsó napokat egy évzáró túrával fejezem be! 3 napot foglaltam a Merenyei víztárolóra.

December 28-án reggel érkeztem a tóra és nem valami bíztató hírekkel fogadtak. Nem eszik a hal, a vizet engedik. Egyáltalán nem csüggedtem, mert nem a halfogás volt a főszerep, hanem az ünneplés. A 25-ös helyre tudtam leülni az útviszonyok miatt.

 

Majd ha fagy

 

Nem bonyolítottam túl a dolgokat. 3 féle csalival készültem. CFB RedArmy, CFB Hot Chocolate, CFB Red Liver. 11-16 mm es golyókat gyúrtam le az indulás előtti napon.

 

Majd ha fagy

 

Csónakba szálltam és elkezdtem keresgélni. 2 bottal fix helyre horgásztam, kb. 400-és 600 méter között. A közelebbi etetésemre a Red Armyval csalizott végszerelékemet helyeztem el, míg a távolin Hot Chocolate bojlival csaliztam, amit egy fél szem Green Beast pop up bojlival kikönnyítettem.

 

Majd ha fagy

 

A harmadik botomat a nagyvilágba találomra raktam le 2 szem 11 mm es Red liver bojlival és egy kis PVA csomaggal kerestem a mohás hátú barátainkat. Táborállítás közben megcsippant a jelzőm és finoman beesett a swinger, a kereső pecán. Az első Merenyei halam egy 10,9 kg-os töves volt.

 

Majd ha fagy

 

A csalit visszaraktam a helyére és bevackoltam magamat a sátorba. Az éjjel egy jót aludtam. Reggel egy komótos húzós kapás ébresztett, a Hot csoki valakinek nagyon megtetszett. Csónakba be halra rá, 15 perc fárasztás után egy hatalmas tükrös pihent a matracban. Tudtam, hogy 15 kg feletti, de azt nem hittem volna, hogy az idei legnagyobb halamat fogom meg. A mérleg 18.05 kg-nál állt meg. Egy kerek tükrös képei kerültek a fényképezőmbe.

 

Majd ha fagy

 

Majd ha fagy

 

A nap folyamán megindultak a halak, sorban jöttek a szebbnél szebb pontyok.

 

Majd ha fagy

 

Majd ha fagy

 

Délután csend lett. Az éjszakát ismét megúsztam kapás nélkül, vagyis azt hittem. Reggelre mind a 3 botom be volt ejtve. 2 pecámon kárász volt, viszont a hot csokis botomon ismét egy 15 feletti hal volt. Egy csodaszép nyurga, melynek a súlya 15.10 kg lett.

 

Majd ha fagy

 

Majd ha fagy

 

Nappal elég sok kárászt fogtam. Az érdekesség az volt, hogy mindent megettek kivéve a hot csokis szerelékemet. Hagytam is a helyén. Estig egy 7 kilós pontyot tudtam kivarázsolni.

 

Majd ha fagy

 

December 30-án reggelre -6 fok lett. Ahogy világosodott gondolkoztam, hogy mit csináljak. 2 botomra dupla csalit raktam, a hot csokit nem bántottam. Igaz hogy 15 órája volt bent, de reménykedtem, hogy lesz még rá érdeklődő. Az ebéd elfogyasztása közben erőteljes húzós kapással rongyolt el a hot csokis botom. Azonnal csónakba szálltam és mentem a hal után. Mire utol értem már messze jártunk a bójámtól. Sejtettem, hogy ez is a nagyobbak közül lesz, de azt álmomban sem mertem gondolni, hogy életem eddigi legnagyobb hala van a horgomon. Csak körözött a csónak körül és pattogott a zsinór a bognártüskéjén. 20 perc fárasztás után egy hatalmas test feküdt fel a csónak mellett. Azonnal alátoltam a merítőt. Megpróbáltam a matracba emelni, de csak nyúlott a merítő hálója. Akkor kezdett remegni a lábam, közel lesz a 20 kilóhoz talán…talán …mondogattam magamban. A vízben vontattam a partig. Kint a matracba, láttam csak, hogy mekkora hal. Gyönyörű szája volt! A mérlegelő zsák tárázása után 20.42 kg-nál állt meg a mérleg. Azt az örömöt nem tudom szavakban leírni. Rázott a hideg, sírni tudtam volna örömömben. Ráadásul az év utolsó napjaiban, 4 fokos vízben döntöttem meg az egyéni rekordomat, úgy, hogy először voltam Merenyén.

 

Majd ha fagy

 

Majd ha fagy

 

Ez volt az, amit nem mertem volna gondolni. Ez volt az utolsó halam a 2015-ös évben, amire nagyon büszke vagyok. Sok év munkáját tartottam pár percig a kezemben. 2016-ban visszalátogatok még párszor.

 

Ezek mellett szeretnék minden sporttársamnak nagy pontyokban gazdag Boldog Új évet kívánni!

 

Üdvözlettel: Mákos István

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban