48 Óra Lőrintén

2016 áprilisának elején járunk, és elérkezett az idő, hogy meglátogassuk a tőlünk csak pár km-re található Veszprém megyei Lőrintei tavat. A horgászatot már télen megbeszéltük Balázzsal, hogy mindenképpen megejtjük az idei évben, mivel ő már jó pár éve, míg jómagam pedig még soha nem horgásztam ezen a csodálatos környezetű, gyönyörű halakkal megáldott vízen.

 

48 óra Lőrintén 

…közel 60 évnyi rejtély…

 

2016. Április 08-án pénteken a déli órákban érkeztünk meg a kiszemelt Veszprém megyében található, Lőrintei tóra. A tó maga egy 26 ha-s víztározó, ami két tóból áll, átlag 2-5 méteres vízmélységekkel. A vízét karszt víz biztosítja, tarkítva rengeteg kagylóval, rákkal illetve remek halfaunával.  Mi a nagytóra foglaltunk helyet. Mint a bevezetőben említettem, jómagam még soha nem horgásztam ezen a vízen, míg Balázs barátom is csak nagyon rég, viszont rengeteg történetet hallottam már a tározóról, illetve a lakóiról így mindenképp célom volt ez évben horgászni ezen a vízen.

 

48 óra Lőrintén

…Lőrintei nagy tó…

 

 Megérkeztünk a kiszemelt horgászhelyre, ami a nagy tó Ajka felőli oldalára esett a tározó mélyebb része felé. Bízva a beígért délután érkező hideg frontba, neki álltunk tábort állítani, és minél előbb vízre szállni és feltérképezni az előttünk lévő területet. Találtunk is egy keményebb sóderes, kagylós részt, 4m-es vízmélységgel. Eldöntöttük ezt próbáljuk meghorgászni mind a 4 bottal így leraktuk két bójánkat úgy 15m távolságra egymástól. Főzött magmixel megettetük a kettő bója közt lévő sávot remélve hogy az apróbb halak azon ellesznek, míg a bójáink külső szélére csak minimális bojlit illetve pelletet szórtunk a kiszemelt és megcélzott nagyobb testű bajszosok számára. Balázs csali választása a Red Army, az enyém pedig a Cream Dream és hozzá Shunshine fluo pop up bojlira esett.

 

48 óra Lőrintén

…Cream Dream + Fluo Shunshine…

 

Végszerelékeinket behordás után a bójáink külső szélére helyeztük.

 

48 óra Lőrintén

…minden a helyére került…

 

Lassan kezdett sötétedni, és megérkezett a beígért hidegfront is széllel esővel, így elvonultunk a sátorba pihenni. Majd nem sokkal hajnali 2 elött megszólalt Balázs egyik jelzője, ezzel meg is érkezett az első látogatónk, egy 9.5kg-os töves személyében.

 

48 óra Lőrintén

…az első jelentkező…9.5kg..Red Army dupla 24mm…

 

Nem sokkal hajnali 4 óra után ismét maszatolós kapásra lettünk figyelmesek, végre nekem is megérkezett az első érdeklődőm a túrán, egy hibátlan 10.15kg-ot nyomó tükrös képében.

 

48 óra Lőrintén

…10.15kg-os Cream Dream faló bajszos…

 

Reggelig már nyugodttan aludtunk, több érdeklődő nem akadt. Ébredés után pont az első reggeli kv-t élvezve ismét hallottuk, hogy van érdeklődőnk a Cream Dream-re. Egy jó erőben lévő nyurga volt a horgon a maga 8.37kg-jával.

 

48 óra Lőrintén

…8.37kg-os édes szájú…

 

Közben az eső abba maradt, így végre kibújhattunk a sátorból, és élvezhettük a tó csodálatos környezetét, és látványát.

 

48 óra Lőrintén

…mese szép táj…

 

Majd a tó és környezetének szépségében való elmélkedés közepette Balázs jelzőjének hangjára kaptuk fel a fejünket, nagyon erőteljes húzós kapással ismét valaki megérkezett a Red Army-ra. Egy jó 15 perces kemény fárasztás után sikerült szákba húzni végre a tó egyik öregebb lakóját is.

 

48 óra Lőrintén

…16.26kg-os őserő…

 

Az ebéd elfogyasztása közben, átbeszéltük a dolgokat a fenn maradó időnkre, és egyet értve elkönyveltük, hogy egy élményekben gazdag túrára sikerült beneveznünk. Beszélgetésünket félbe szakítva, ismét egy füstölős kapással érkezett meg a következő halunk, ismét az édes íz világot favorizálók táborából.

 

48 óra Lőrintén

…működik a csali választás…

 

48 óra Lőrintén

…meseszép 9.10kg-os Lőrintei nyurga…

 

A szerelék visszahúzása után egy órával ismét kapás hangjára lettünk figyelmesek, megint ugyan azon a boton, szintén a Cream Dream golyót húzta.

 

48 óra Lőrintén

…5.25kg…

 

Bő másfél óra elteltével ismét erőteljes füstölős kapás Balázsnál a Red Army-ra.

 

48 óra Lőrintén

…9.15kg-os csodás színű töves…

 

Ezután már szombat délután több jelentkezőnk nem akadt, amit talán betudhatunk a vasárnapra beígért meleg frontnak. Minden esetre bizakodva vártuk a fenn maradó kevesebb mint 24 óránkat. Vasárnap utolsó napunk reggelén ismét a megszokott menet rendben kv-zás közben egy lassú komótosabb húzós kapásra figyeltünk fel. A botra való ráemeléskor már éreztem illetve látható is volt hogy a tó egyik igazi öreg harcosa jelentkezett be. Hamar csónakba is kellett pattannunk hogy utolérjük a bajszost, majd egy óra csónakos fárasztás után bejárva a tó nagy részét elösször sikerült felhúzni a bivaly erős pikkelyest, aki ezután ismét visszatört a mélybe, majd nem sokkal később sikerült is megnyernie a küzdelmet. Igaz nem lett pozitív a harc végeredménye, de mégis hatalmas élmény volt egy ilyen erős és tiszteletre méltó korú hallal küzdeni, aki miatt mindenképp visszafogunk térni a tározóra. Kicsit csalódottan, kicsit pozitívan, de visszaraktuk a szereléket még a helyére a táborunk összepakolásának idejére. Megérte, végszóra ismét ejtős kapás az említett szereléken.
Igaz nem lett nagyhal, viszont mindenképp örökemlékkel szolgálva fényképezkedhettem életem első harcsájával.

 

48 óra Lőrintén

…2.20kg-os édes szájú hari…

 

Összegezve első Lőrintei túránkat elmondhatjuk rengeteg pozitív emlékkel, élményekkel, és nem utolsó sorban tapasztalatokkal, illetve egy „lezáratlan üggyel” gazdagított minket a tározó, ahova még idén mindenképp visszatérünk.

 

Ezúton is köszönjük Lőrinte!

 

FPN CARP TEAM (Volf Tamás, Grőber Balázs)
Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban