Egyedül Bontován

Bontovai-tó, 48 óra egyedüllét, behúzós horgászat, szép koi pontyok, CFB bojlik és idegesítő szomszédok. Ha érdekel, hogy sikerült a legutóbbi rövid túrám egyedül, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a rövid cikket, mely videót is tartalmaz! C&R!

Sziasztok! Június legutolsó napjaiban töltöttem el 48 órát Dombóvár mellett, a Bontovai-tó vendégségében. Erre a rövid túrára egyedül érkeztem, bár úgy volt, hogy ketten leszünk horgászok + 1 kísérő, de sajnos pár nappal a kezdés előtt érthető okok miatt lemondták a barátaim. Ennek ellenére és vállalva a plusz költségeket én elindultam, hogy megkezdjem a horgászatot, úgy fogtam fel a dolgot, hogy most egy újabb kihívással állok szemben, kíváncsi vagyok, hogy miként teljesítek egyedül a két nap alatt.

A tavat nem szeretném külön bemutatni, mivel már a CFB honlapon és más helyeken is sokat írtak róla. Mikor megérkeztem a faházzal rendelkező 3-as állásra, gyorsan mindent kipakoltam, a kis hűtőt beüzemeltem, hogy a kajám ne romoljon meg, majd nekikezdtem csónakkal a helykeresésnek. Egy biztos pontom volt rögtön, a szemközti bokros, akadós rész, amihez le is raktam egy bóját, ott 1,3 m volt a vízmélység. A második bójámat nyílt vízre, nagyjából középtávon helyeztem el, mivel ott volt a legmélyebb a víz, kicsit több, mint 2 méteres mélységet mértem. A meder enyhén iszapos volt, de nem volt büdös egyáltalán, így nem tartottam attól, hogy ott nem keresik majd a táplálékot bajszos barátaink.


Egyedül Bontován

 

Mindkét bójámnál az alapozó etetés két marék bojliból és ugyanennyi, 16 mm halibut pellettből állt. Az akadónál a bojlim a CFB Deep Sea World volt 20 mm méretben, a másiknál pedig CFB Full Liver, szintén 20 milliméteres méretben. A hajszálelőkén, az első napon ugyanezek a bojlik voltak duplán felfűzve, annyi változatossággal, hogy ezek már egy hete a saját ízviláguknak megfelelő dipben voltak tárolva.

 

Egyedül Bontován

 

Reggel 8 órakor érkeztem, a két végszereléket pedig fél 11-11 óra magasságában tudtam behúzni, innentől kezdődött a várakozás. Sajnos az 5-ös állásról, ami az egyetlen állás a szemközti parton, indokolatlanul ráevezgettek konkrétan a bójáimra, az egyik végszerelékemet még fel is szedték a sajátjukkal, szóltam is nekik, hogy ha evezni nem tudnak, akkor béreljenek csónakmotort, mert ez így nem állapot. Tehát húzhattam be fölöslegesen újra és „örülhettem” annak, hogy a nagy 20 perces csapkodásaikkal jól elijesztették a halakat a végszerelékeim közeléből. Mivel fülledt, meleg idő volt, ezért inkább az éjszakáktól és hajnaloktól vártam a halakat, de ez a feltételezésem helytelennek bizonyult, mivel csak és kizárólag napközben voltak kapásaim. Az első pontyomat az első nap délutánján fogtam az akadótól, tehát az a CFB Deep Sea World etetésre és bojlira jelentkezett pont akkor, mikor a tógazda épp kiugrott hozzám.

 

Egyedül Bontován

Egy kereken 8 kilós, hibátlan tükörponty.

 

A fényképezés és visszaengedés után újra behúztam a szereléket, de most már csak egy-egy marék bojlit, illetve pelletet szórtam be. Ez után este 6 óráig kapástalanul ültem, majd megszólalt a másik botom kapásjelzője, tehát a következő halamat a nyílt vizes etetésem és a CFB Full Liver bojli adta. Nem is csodálkoztam, mikor megláttam, hogy egy koi ponty van a horgomon, mivel ebben a tóban rengeteg koi él.

 

Egyedül Bontován

Egy kissé megtépázott 5 kilós koi.

 

Egyedül Bontován

Egy kicsit közelebbről.

 

Az újrahúzás és ráetetés után sajnos eseménytelenül telt az egész éjjel, melyben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a fentebb említett jómadarak nem dolgozták fel a közlendőmet és ugyanúgy folytatták az evezős csapkodásukat, ráadásul este 11-ig még erdő diszkót is kreáltak nekem és a többi álláson horgászó sporttárs számára. Többen is megszólták őket, aztán valahogy leeshetett nekik, hogy itt ezt nem kéne tovább folytatni. Elég ideges voltam én is, és ahogy kihallottam, a 4-es álláson horgászók is. Az éjjel elmúlt kapástalanul, majd délelőtt úgy döntöttem, hogy a középen elhelyezett bójámnál a hajszálelőkére oldódó CFB Red Army-t rakok, hátha. Az akadós előkén pedig lecseréltem a CFB Deep Sea World-öt egy szem 24 mm CFB River bojlira, amit Csabától kaptam, hogy próbálgassam. A CFB River-t nagyon hamar el is húzta egy újabb szép tükörponty a bokrok alól!

 

Egyedül Bontován

9 kilós tükrös az akadóból

 

Az előkéim jól akadtak; sima, lágy fonott előkét használtam 23-30 cm hosszban, 4-es horoggal, melyre horogbefordító is került és mindezt Tube Blowback verzióban. A horog-csali távom kb. 2 cm volt minden esetben. Alig telt el fél óra és jelentkezett egy újabb hal, de most az oldódó dupla CFB Red Army bojlikra és láss csodát, megint egy koi-t sikerült a nyílt vízről a merítőmbe csalnom.

 

Egyedül Bontován

Egy gyönyörű színekben pompázó 5,6 kilós koi-spanyol-nyurga ponty :D

 

A kora délutáni órákban viszont megtörtént velem az, amitől nagyon is tartottam, hogy behúzás közben lesz majd a másik botomon kapás… és sajnos ez kétszer meg is történt, valamint még egyszer, amikor épp 20 méterre pakoltam az autóba. Hiába volt erősre állítva a nyeletőm, mind a három kapás az akadótól jött és mire kiértem a csónakkal/odaértem az autótól már nem volt meg a hal, sem az ólom, tehát legalább az elhagyós rendszerem működött. Mindegyik kapás a 24 mm CFB River bojlira érkezett amúgy, aztán azért búcsúzóul fogtam egy 6 kilós tőpontyot is.

 

Egyedül Bontován

Szép, egészséges, jól küzdő tőponty.

 

Az éjjel megint csak eseménytelen volt, hajnalban pedig kezdhettem is pakolni, mert 8-ra jöttek a következő horgászok utánam. Kicsit többet vártam ettől a pecától, de volt pár hátráltató körülmény. Összességében azért örülök annak, hogy megtapasztaltam milyen egyedül horgászni több napig, bár inkább barátokkal megyek, nem vagyok introvertált személyiség. A horgászatomról készítettem egy kis videót, sajnos állványok és egyéb technika hiányában nem olyan minőségben, ahogy én azt elképzeltem, de remélem élvezhető így is.

 

 

Csabának most is, mint mindig, köszönöm a minőségi csalikat, nektek pedig köszönöm a figyelmet, mindenkinek jó horgászatot kívánok! C&R!

 

Egyedül Bontován

 

Nyerges Balázs

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal!

Vonalban