Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Számomra ez a tó kicsit más, mint az eddig látogatott vizek, mivel már 2013-ban komoly, szép emlékekkel lettem gazdagabb ezen a csodás tavon. Azóta is minden évben legalább 1-2 túránkat szervezzük ide. Sajnálatos módon a régi vezetésnek köszönhetően a tóhanyatlásnak indult a nem megfelelő kezelés és őrzés miatt jó pár hal "elvándorolt" a tóból. Mikor aztán 2016 őszén nagyon jó hírek láttak napvilágot. Új kezelője lett a tavaknak köztük olyan emberek is, mint Heiter István barátom, aki példaértékűen őrzi és gondozza a tavat, és annak lakóit. Eme hír hallatán nem is vártam sokat, és kora májusi időszakban kilátogattam egy 48 órás horgászatra az S2 felső tóra. Most az új számozásoknak és hely kiosztásoknak megfelelően a 13-as helyet választottam, bízva a sekélyebb és ez által gyorsabban felmelegedő vizekben. Itt a vízmélység a nádfal előtt 80cm-1.2m. A hellyel szemben lévő régi villanyoszlop mellett, pedig 1.7 méter a mélység. Ezt a két helyet céloztam meg szerelékeimnek.

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Meghorgászandó terület.

 

Csali választásom most a friss, direkt erre a túrára kért vegyes méretű: 14-24mm-es RED ARMY-ra esett. Köszönet érte: Horváth Csabának. Ezzel etettem, illetve csaliztam végig horgászatom során bízva a csali fogósságában.

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Etetőanyag elő készítve.

 

Csalinak is az etetésre szánt golyók közül válogattam ki egy kb. 20 mm nagyságú RED ARMY bojlit, és tűztem fel mellé egy 16mm-es FULL LIVER pop-upot. Itt általában a hóember csalizást alkalmazom gondosan kikönnyítve pop-uppal a bojlimat, mert az iszap sajnos elég büdös, és el szeretném kerülni azt, hogy az ólom a csalimat bele húzza az aljzatba. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Felcsalizott végszerelék.

 

Szombaton dél fele minden szerelékem a helyére került. Mikor a foglalást terveztük és beiktattuk még nem tudtuk milyen időjárásra kell majd számítanunk, de sajnos beigazolódott a félelmem, mert a víz hőmérséklete egy hete még 14 fokos volt, ezért szinte habzsolták a halak szélvízben a táplálékot, de a héten egy igen erős ciklon tevékenykedett, amely néhány helyen még havazással is járt, és 10 fokosra hűtötte a vízhőmérsékletét, így fel volt adva a lecke. Nagy etetést nem is szántam erre a tóra, de most még inkább a koncentrált etetést helyeztem előtérbe.

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Koncentrált etetés bejuttatása etetőhajó segítségével történt. 

 

Hamar ránk esteledett ezzel együtt pedig a hőmérséklet is rohamosan csökkent, ezért aztán a téli öltözet ismét jó szolgálatot nyújtott. Amit eddig itt tapasztaltam többek közt az, hogy az itteni halak erős, húzós kapást produkálnak, és fárasztásuk is nagy élményt biztosít minden esetben. Nem lehet partról szákba terelni a halakat, mivel keskeny járaton csak erőltetve lehetne kifárasztani azokat, ezért ráemelés után gyorsan csónakba pattantam, és már eredtem is a hal után. Remek érzés volt látni milyen erővel küzd ez a 10 kg körüli ponty, melynek a fárasztása különös élményt nyújtott.

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Az első jelentkező, egy csodaszép pikkelyes. 

 

A szerelékemet visszahelyeztem a szemben lévő nádfal elé, és vártam a következő jelentkezőt. Egyszer csak 22 óra tájt egy intenzív, húzós kapás törte meg a csendet. A szokásos procedúra következett: ráemelés után egyből a nyomába eredtem a halnak, és ezúttal egy szép tükröst sikerült az éjszaka leple alatt elcsípnem RED ARMY bojlival. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Éjszakai nassoló.

 

Bíztam az etetésben, a csaliban és abban, hogy jó helyen várom a halakat, de tudtam azt is, hogy ebben a frontos időben nehéz lesz kapásra bírni barátaimat, amikor a légnyomás folyton ingadozik. Kora reggel a balos botomon, amelyen a friss RED ARMY-t csaliztam fel egy vehemens kapásra lettem figyelmes. Örültem neki az éjszakai csend után talán visszatértek a halak ismét. Igen erős, termetét meghazudtoló erejű hallal hozott össze a sors, és egy 15 perces csónakban történő fárasztást követően sikerült megszákolnom ezt a csodás pikkelyest. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Gyönyörű, nádlakó nyurga ponty. 

 

Mióta a tó tulajdonost váltott a horgászatra kijelölt parti helyek is felújításra kerültek. Nagyon szép, szinte az angliai horgászhelyekre emlékeztető állások lettek kialakítva. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Megszépült partszakasz.

 

A mai napi időjárás már merőben más volt, mint tegnap. A tegnapi tomboló, viharos északi szelet felváltotta egy meleg front, ezért mai nap folyamán már déli szél lengedezett. Ez sajnos a halak kapó kedvére is kihatott. A nappali órák a várakozás jegyében teltek, de bíztam a csalimban és a kijelölt helyekben. Tegnapi napon is a fényváltás hozta meg az eredményt. Este 8:30-kor megszólalt a nádfal előtt elhelyezett szerelékem. Gyorsan utána eredtem a halamnak, és egy közel 10 perces fárasztás után sikerült szákba terelnem.

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

7,4 kg-os tükrös.

 

Azon töprengtem az éjszaka folyamán, hogy eddig csak a nád elől sikerült fognom pár darab halat. Az oszlop mellett, a mederben elhelyezettem szerelékem még mindig nem adott halat, bár a tógazda állítása szerint az a rész szokta adni a darabosabb pontyokat. Már az éjfél eltelt és májusba fordult a naptár ennek ellenére az éjszakákon ez nem látszik, mivel ismét 3 fok alá kúszott a hőmérő higanyszála. Teljes overál felszerelésben és a hálózsákomba bújva vártam, hogy valami történjen. Hajnali 1 óra fele megszólalt a mederbe elhelyezett botom, amelyen ez ideáig még nem volt kapásom. Ráemeléskor már éreztem, hogy ez egy szép darabos hal lesz. Körülbelül 15 percet töltöttünk a vízen mire sikerült megszákolni. Makulátlan tövest tarthattam a kezembe, amelynek nagyon örültem. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

Gyönyörű, sértetlen száj. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

16.9 kg-os makulátlan pikkelyes.

 

Ez úton köszönöm Istvánnak, hogy rámutatott arra a helyre, ami általában nagy halakat szokott adni. Vissza is helyeztük ugyanoda szereléket hátha sikerül ismét egy szép őslakost fogni. Hajnali 3 óra fele nádfal előtti szerelékemen ismét kapás jelentkezett. Itt nagy általánosságban kapást követően a halak megvárnak a megakasztásuk helyén. Csónakba szálltunk és közben utána tekertem és nádfaltól pár méterre történt a ponty kifárasztása. 

 

Visszatérés a megújult S2 tó rendszerre

8,6 kg-os sodrott pikkelyes ponty jelentkezett. 

 

Eme frontokban gazdag 48 óra lassan a végéhez ér. Ez a túránk nem a hal dömpingről szólt. A halak táplálkozása a visszahűlt víz miatt lelassult, de cseppet sem keseregtem, mivel ismét bebizonyította a csendes vízen a csali fogósságát és egy igazán vadregényes már-már vadvízen tölthettem el pár napot. Mindenkinek azt javaslom, ha teheti, látogasson el az s2-es tavakra, mert a környezet és a halak vadsága egy örök élményt nyújt. 

 

Ifj. Berregi Attila

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban