Hullámzó szezonkezdés

A 2016-os szezon számomra lassan indult. Egy-két rövid pecát leszámítva az első komoly horgászatomra április végén került sor. Az időpontot már egy hónappal hamarabb kitűztük egy barátommal. A kiszemelt víz egy vadregényes elszigetelt holtág. Az indulás előtti héten a társam lemondta a horgászatot. Sajnáltam, hogy nem tud velem tartani. Aludtam egyet a dologra és úgy döntöttem, hogy egyedül is nekivágok. Indulás előtt 2 nappal újabb rossz hírt kaptam. A holtág közelében lakó rokonom közölte, hogy az elmúlt héten lehullott csapadék miatt a tavasszal jónak számító helyek megközelíthetetlenek.

Nem tudtam mitévő legyek, az idő is nagyon szorított. Abban biztos voltam, hogy horgászni fogok!  A lehetséges alternatívákat átgondolva és pár telefon után egy kavicsbánya-tó mellett döntöttem. A holtágra szánt csalik mentek a fagyóba, Csabinak hála az utolsó pillanatban megkaptam  az új csalikat. A felszerelést is átvariáltam egy kicsit. Bár semmi nem úgy alakult, ahogyan terveztem, de már úton voltam a vízpart felé…

 

Hullámzó szezonkezdés 

Nagy víz, rengeteg lehetőség…

 

Korábban már horgásztam ezen a tavon, bár tavasszal még nem. Nyáron és ősszel sem egyszerű itt halat fogni. A tó mérete és változatos medre sem mondható hétköznapinak.

Érkezésem után hosszú ideig csak álltam a parton és csodáltam a hatalmas vizet. Kicsit kényelmetlenül éreztem magam, mert egy egészen más típusú taktikával készültem egy egészem más jellegű vízre. Pár perc agytorna után összeszedtem a gondolataimat és nekiláttam a pakolásnak.  Táborállítás és a felszerelés elrendezése után igyekeztem minél hamarabb a vízen lenni. Meglepetésemre a víz hidegebb volt, mint amilyenre számítottam. A helyek kiválasztásánál törekedtem arra, hogy különböző mélységekbe helyezzem a csalikat. Elsőszámú célpontjaim a sekély púpok és platók voltam. A tó mérete és mélysége miatt úgy gondoltam, ezeken a részeken hamarabb táplálkoznak a pontyok és itt becsaphatom őket. Két fajta bojlival készültem, RedArmy és Krill. 20-as és 24-es méretben, plusz néhány kiló mogyoró. A RedArmy a kedvenc csalijaim közé tartozik és ezen a vízen is fogtam már vele szép halakat. A Krillel sok tapasztalatom még nem volt, de jellege miatt jó választásnak gondoltam erre a víztípusra.

 

 Hullámzó szezonkezdés

Imádják a pontyok!

 

Hullámzó szezonkezdés 

Szerelékeim

 

Hullámzó szezonkezdés

Álcázott szerelék

 

Számtalan jó helyet találtam, ebből tízet jelöltem meg. Úgy terveztem, kereső horgászattal kezdek és 24 óránként új helyre rakom szerelékeimet, ha nincsen kapásom. Ezt a taktikát gondoltam a legjobbnak ebben a felmelegedő időben. Az első két nap csendesen telt, ami teljesen normális egy ilyen jellegű tavon. Nem voltam türelmetlen, egyszerűen csak élveztem azt, hogy kint lehetek a természetben és pihenhetek.

 

Hullámzó szezonkezdés 

Naplemente

 

Délelőtt éppen készülődtem a frissítéshez, mikor az egyik jelzőm csippant. Mire odasétáltam, már folyamatosan húzta. Be a csónakba és indulás. Hamar a hal fölé értem, ez a szerelékem volt a legközelebb a parthoz, egy plató tetején, 1m-es vízben. Mikor sikerült a halat utolérnem, éreztem, egy testesebb hal van a zsinór másik végén. A kemény fárasztást eközben a semmiből támadt viharos szél tette még nehezebbé. Akkora hullámok támadtak, hogy erősen kellett kapaszkodnom a bot markolatába, másik kézzel pedig a motorba. A fárasztás sikeresen zárult és egy szép tükröst tudhattam a merítőben. Nem volt időm megnézni, próbáltam minél hamarabb a partra érni. Egyedül voltam, ezért önkioldóval készítettem a képeket, majd visszaengedtem ellenfelem. Soha rosszabb kezdést!

 

 Hullámzó szezonkezdés

Első halam

 

A szél már viharossá fokozódott, nem próbálkoztam a szerelék visszahúzásával. Újabb kapásom volt az egyik távoli szerelékemen. Dilemmába estem. 350m-re voltam a helytől. Elgondolkoztam, hogy biztonságos-e a vízre mennem. Végül csónakba szálltam és igyekezem a hal irányába. Ezt a halat is egy sekély platóról fogtam, a csali 1 szem Sunshine PopUp volt Hinged Stiff Rig-en felkínálva. Újra sikeresen partra értem.  Szerettem volna lefotózni, de nem akartam húzni az időt és sokkolni a halat… ezért azonnal visszaengedtem.

 

Hullámzó szezonkezdés 

SurfTime

 

Hullámzó szezonkezdés 

Hibátlan akadás

 

Hullámzó szezonkezdés

Engedd szabadon, hogy ott éljen tovább ahová tartozik...

 

Szerelékeimet ez után már nem tudtam újrahúzni a viharos északi szél miatt. Később az eső is szakadni kezdett. A második sátorba kényszerült nap hajnalán, a szél egyik pillanatról a másikra megállt. Nem is tétováztam, vízre tettem csónakom és már igyekeztem is a korábban megjelölt helyek felé. Újra a helyére került minden. Éppen a táborom rendezgettem mikor, a fél órával korábban behúzott botom orsójáról iszonyatos tempóban fogyni kezdett a zsinór. Irány a hal után! A zsinórom elakadt két kagylóval sűrűn benőtt púp tetején is, de az előtét zsinór bírta. Élmény volt szákba terelni a kis tövest a 2 nap kényszerpihenő után. A szerelék visszakerült a helyére, a halat kivittem a partra, készítettem pár fotót, aztán szabadon engedtem.

 

 Hullámzó szezonkezdés

Vihar utáni töves

 

Hullámzó szezonkezdés 

Ő is napozott

 

A sátorban kényszerült napok után a parton ülve élveztem a tavaszi napsütést és a ruháimat is sikerült megszárítanom. A következő két napban folyamatosan fogtam a pontyokat, egészen 14kg-ig. A helyek, a szerelékek és az etetési taktika is egyaránt működött, nappal és éjszaka is fogtam a pontyokat. Nappal a sekély púpok és platók működtek, sötétedés után a törésoldalak adták a halakat. Koncentráltan etettem 2-3 marék bojlit és egy lapát mogyorót. Ilyen típusú vizeken a precíz helykeresés és etetés a legfontosabb. Felesleges olyan helyeken szoktató etetés kialakítani, ahol nem járnak a pontyok. A tóban élő korlátlan mennyiségű táplálék miatt nincs is értelme. Ha megtaláljuk azokat a részeket, amelyeket járnak a halak, az már fél siker.

 

Hullámzó szezonkezdés

Etetésem

 

Hullámzó szezonkezdés

Érintetlen töves a bányából

 

Hullámzó szezonkezdés

Favorit szerelékem

 

Hullámzó szezonkezdés

Nincs két egyforma naplemente…

 

Horgászatom a végéhez közeledett. A naplementét nézve gondolkoztam el azon, hogy milyen fantasztikus horgászatban volt részem. A tükörvízen többször is láttam pontyfordulást az egyik etetésemnél. Sötétedés után is hallottam ugrásokat a bójám irányából. Mire egyszer csak csippant a jelzőm. Sebesen elindult én pedig utána eredtem! Mozgásából tudtam, hogy egy testesebb hal vette fel a csalimat. A küzdelem végén egy öreg tükröst meríthettem. Mosolyom a fülemig ért, hosszú ideg néztem a merítőben. A partra érés után a fotózásban nem akart részt venni. A hosszú fárasztás után is még igen jó erőben volt. Sikerült 1-2 képet készíteni aztán útjára engedtem.

 

Hullámzó szezonkezdés 

Öreg tükrös

 

Ami az utolsó éjszaka történt, az szinte hihetetlen. Tizenkét kapásom volt és 12 halat szákolhattam. Ezen a vízen napi 1-2 kapás is jónak számít. Napkeltekor már remegtem a fáradtságtól, lefeküdtem aludni. Épp hogy elaludtam! Újra kapás, hirtelen azt sem tudtam hol vagyok... Összeszedtem magam máris, a csónakban voltam és csévéltem a zsinórt. A reggeli nap sugarainál felvettem a harcot a hallal. A hal elementáris erővel küzdött lent a mélyben. A bot folyamatosan karikába hajlott és az orsóm lassan engedte a zsinórt. Negyed óra után kezdett veszíteni erejéből, így már lassan-lassan átvettem az irányítást. Biztos voltam benne hogy egy hatalmas halat fárasztok. A csónakom alatt kb. 3m-es mélységben megláttam egy nagy tőpontyot a horgomon. Ilyenkor csalóka tud lenni, amit a víz alatt látunk, de már tudtam, hogy nem olyan nagy a hal, mint amilyenre gondoltam. Majd fél órás fárasztás után megadta magát és szákba tereltem. Ez a hal koronázta meg a horgászatomat, boldogan csónakáztam táborom felé. Egy barátom segítet a fotózásban, így nem kellet az önkioldóval bajlódnom. 

 

Hullámzó szezonkezdés

Őserő

 

Ittam egy kávét és pihentem egy kicsit a székemben ülve a táborbontás előtt. Visszagondoltam, hogy egészen más horgászatra készültem, egy egész más típusú vízen. Spontán jött a helyszín, egyedül vágtam neki a horgászatnak, mégis úgy érzem, egy eredményes horgászatot zárhatok és kihoztam belőle a maximumot. Lenyűgöző halakat cserkésztem be ezen a csodás és nem hétköznapi vízen. Bízom benne, hogy sokan keresik a hasonló kihívásokkal teli eldugott vizeket és már nem csak kilogrammokban mérik a pontyhorgászatot.

Hasonló kalandokat kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel,

 

Békés Bálint

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal